Kannabis on turvallisempaa kuin aspiriini

23 11 2008

Kun Bayer esitteli aspiriinin 1899, kannabis oli Amerikan käytetyin kipulääke. Ennen kannabiksen kieltolakia 1937 kannabis oli luokiteltu USA:n lääkeaineluettelossa parhaaksi lääkkeeksi yli sataan tautiin. Kannabis oli niin tehokas kipulääke, että American Medical Association (AMA), joka on Yhdysvaltain suurin lääkäreiden ammattijärjestö, vastusti kieltolakia lääketieteen kehityksen puolesta. Koska tämä yrtti on erittäin potentiaalinen ja täysin myrkytön, AMA piti sitä mahdollisena ihmelääkkeenä.

Nyt aspiriini olikin synnyttämässä uudentyyppistä lääketeollisuutta ja amerikkalaiset siirtyivät kannabiksesta ”kehityksen” nimessä. Oliko se todella kehitystä? Tiedämme, että aspiriinilla on pitkä historia yhtenä suosituimmista itselääkinnän muodoista migreeneihin, nivelkipuihin ja muihin kroonisiin kipuihin. Se on halpa ja tehokas, mutta onko se yhtä turvallista kuin kannabis?

Historiaa:

– Kannabista on käytetty yli 5000 vuotta.

– Kukaan ei ole koskaan kuollut kannabiksen yliannostukseen.

– Aspiriinia on käytetty pian 110 vuotta.

– Arviolta 500 ihmistä kuolee vuosittain aspiriinin takia.

Laki:

Kannabis on luokiteltu huumausaineeksi ja sen hallussapidosta tai lievästä käyttörikoksesta voisi selvitä huomautuksella. Käytännössä lähes kaikki tapaukset johtavat oikeudenkäyntiin ja sakkoihin. Lääkekäyttäjäksi on mahdollista päästä, jos on valmis kiertämään yksityisiä lääkäreitä ja sairastaa syöpää tai vakavia autoimmuunisairauksia.

Aspiriini on erittäin halpaa ja sitä saa ilman reseptiä.

Kannabiksen mahdolliset sivuvaikutukset ja vaarat:

Kannabiksen polttaminen voi aiheuttaa joillekin hengitysteiden ärsytystä. Tämä voidaan eliminoida käyttämällä muita menetelmiä, kuten esimerkiksi höyrystämistä, syömistä tai juomista teessä.

– Vainoharhaisuus

– Hihittely

– Sisäänpäinkääntyneisyys

– Luovat impulssit

– Euforia

– Väsymys

– Hajamielisyys

– Kannabis voi aiheuttaa psykoottisia oireita henkilöillä, joilla on taipumusta psykoottisuuteen

– Laittomuus voi aiheutta sakot, vankeutta ja jopa työ-/opiskelupaikan menettämisen

– Alkoholin kanssa käytettynä aiheuttaa sekavuutta

– Liiallisesti käytettynä voi aiheuttaa passiivisuutta


Aspiriinin mahdolliset sivuvaikutukset ja vaarat:

– Yhdessä alkoholin kanssa aspiriini voi aiheuttaa verenvuotoa vatsassa.

– Reyen oireyhtymä lapsilla: rasvaa alkaa kehittyä maksan ja muiden elinten ympärille, lopulta aiheuttaen suurta painetta aivoille. Kuolema on tyypillinen seuraus päivissä.

– Hemofiliasta kärsivät voivat kuolla aspriiniin.

– Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivien T4- eli tyroksiinitasot nousevat.

– Vatsavaivoja, mukaan lukien dyspepsia, närästystä, vatsaväänteitä, vatsahaavoja pahalla vuodolla, jopa sisäisiä verenvuotoja, jotka johtavat anemiaan.

– Sekavuutta, korvien soimista, kuulon heikkenemistä, huimausta, näköhäiriöitä ja päänsärkyä

– Voimakasta hikoilua.

– Peruuttamattomia maksavaurioita.

– Tulehduksia ja vähittäisiä vaurioita munuaisiin.

– Pahoinvointia ja oksentelua.

– Vatsakipua.

– Velttoutta.

– Lämpöhalvaus.

– Takypnea: Epätavallisen kiihtynyttä hengitystä.

– Hengitysteiden alkaloosi: tila, jossa hiilidioksidin määrä veressä laskee epätavallisen alas liiallisen kiihkeän hengittämisen takia.

– Aivoödeema: vesi kerääntyy aivoihin. Oireisiin kuuluu päänsärkyä, tajunnan tilan laskemista, näön heikkenemistä, hallusinaatioita, psykoottista käytöstä, muistin heikkenemistä ja kooma. Hoitamattomana tämä johtaa kuolemaan.

– Hallusinaatioita, sekavuutta ja kouristuksia.

– Pitkittynyttä vuotoa operaatioiden ja onnettomuuksien jälkeen jopa 10 päivää viimeisen aspiriinin ottamisesta.

– Aspiriini voi vuorovaikuttaa toisten lääkkeiden kanssa, kuten esim. diabeteslääkityksen. Aspiriini muuttaa tapaa, jolla keho käsittelee lääkkeitä ja voi johtaa lääkkeen yliannostukseen ja kuolemaan.

Yhteenvetoa

Jos todella ajattelet, että kannabis on turvallisempaa kuin aspiriini et ole ole yksin. Lokakuussa 2000 tohtori Leslie Iversen Oxfordin yliopiston farmakologian laitokselta totesi samaa. Kirjassaan ”The Science of Marijuana” tohtori Iversen esittää tieteellistä todistusaineistoa sille, että kannabis on suuressa mittakaavassa turvallinen lääke. Tohtori Iversen havaitsi, että kannabiksella on ”vaikuttava tilasto”, kun sitä verrataan tupakkaan, alkoholiin tai edes aspiriiniin.

”Tetrahydrokannabinoli on erittäin turvallinen lääke” Iversen sanoi. ”Jopa niin harmittomat lääkkeet kuin aspiriini ja siihen liittyvät tulehduslääkkeet eivät ole yhtä turvallisia.” Jos turvallisuus on murheesi, kannabis on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin aspiriini. Jos syöt tai höyrystät sitä, se voi olla turvallisin kipulääke, jonka maailma on koskaan tuntenut.

Tohtori Neal L. Benowitzin luokittelu eräistä kemiallisista yhdisteistä viiden ongelma-alueen suhteen:

comparingdangers

Luokittelussa riippuvuus tarkoittaa aineen käytön lopettamisen vaikeutta, vieroitus  aineen aiheuttamien vieroitusoireiden vakavuutta, toleranssi sitä, kuinka paljon ainetta tarvitsee ottaa tyydyttääkseen himon siihen, vahvistavuus aineen kykyä saada koehenkilöt ottamaan sitä uudelleen ja preferoimaan sitä muihin aineisiin nähden ja päihdyttävyys liittyy aineen aiheuttaman riippuvuuden ongelmallisuuteen ja sen aiheuttamiin sosiaalisiin ongelmiin.

Lähteet:

http://www.cannabisnews.org/?p=220

http://www.onmarijuana.com/2007/03/24/marijuana-is-safer-than-aspirin/

http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde#P.C3.A4ihteet_l.C3.A4.C3.A4ketieteellisesti_m.C3.A4.C3.A4riteltyin.C3.A4


Toiminnot

Information

Jätä kommentti