Yhdysvaltalaisista 15–16-vuotiaista lukiolaisista useampi käyttää kannabista kuin savukkeita

13 01 2009

Tuore kysely paljastaa yli 13 prosentin high schoolien 10.-luokkalaisista, eli 15–16-vuotiaista, polttaneen kannabista viimeisen kuukauden aikana. Savukkeita oli polttanut vain 12,3 prosenttia vastaajista.

Uusimpaan valtiolliseen teinien huumeiden käyttöä kartoittavaan kyselyyn on hautautunut ällistyttävä tieto: nykyään useampi 10. luokkalainen polttaa pilveä kuin tupakkaa. Kummaa kyllä, julkistaessaan kyselytutkimuksen tuloksia Valkoisen talon huumetsaari John Walters unohti mainita tämän todisteen siitä, että nykyiset huumelakimme ovat täysin romuttuneita.

Vastajulkaistussa kyselyssä 13,8 % kertoi käyttäneensä kannabista viimeisen 30 päivän aikana (tutkijat pitävät tätä ”tämänhetkisenä käyttönä”), kun ainoastaan 12,3 % oli polttanut savukkeita. 8.- ja 12.- luokkalaisten (13–14- ja 17–18-vuotiaiden) kohdalla tupakointi oli vielä kannabiksen käyttöä yleisempää, eron ollessa hiuksenhieno.

Vuonna 2008 tämänhetkinen ja viimeisen vuoden aikana tapahtunut kannabiksen käyttö lisääntyi 8.- ja 12.-luokkalaisilla ja väheni 10.-luokkalaisilla. Mitkään muutoksista eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkittäviä. Tämänhetkinen tupakointi sitä vastoin väheni merkittävästi 10.-luokkalaisilla. Muiden huumeiden kohdalla muutokset olivat marginaalisia, lukuun ottamatta huomattavaa metamfetamiinin käytön lisääntymistä 10.-luokkalaisten kohdalla.

Associated Press raportoi: ”Valkoisen talon mukaan pitkän ajan trendit ovat tärkeimpiä”, ja se on totta. Pienet vuosittaiset heilahtelut eivät kerro mitään. Meidän täytyy tarkastella pitemmän aikavälin muutoksia nähdäksemme, onko käytetyllä politiikalla vaikutusta.

Valitettavasti pitkän ajan uutiset ovat tuhoisia Waltersille ja muille nykyiseen täyskieltoon perustuvaan lähestymistapaan vihkiytyneille.

Kysely pitää sisällään tietoja vuodesta 1991 lähtien, ja siinä ajassa 8.-luokkalaisten tämänhetkinen kannabiksen käyttö on lähes tuplaantunut 3,2 prosentista 5,8 prosenttiin. Myös 10.- ja 12.-luokkalaisten kohdalla käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Samana ajanjaksona tupakointi on vähentynyt erittäin radikaalisti, tämänhetkisen käytön pudotessa 14,3 prosentista 6,8 prosenttiin 8.-luokkalaisilla, pudotuksen ollessa hyvin merkittävää myös vanhemmissa ikäluokissa.

Tämä johtaa meidät siihen hämmästyttävään tilanteeseen, että nykyään yhtä moni teini käyttää kannabista kuin tupakkaa.

Omituista kyllä, Walters mainostaa näitä tuloksia todisteena sille, että hänen ajamansa politiikka toimii, sanoen: ”Näemme erittäin hyvän suuntauksen maamme nuorison kohdalla”. Walters on tunnettu kovan linjan miehenä suhteessa kannabikseen, hänen inttäessä kivenkovaan, että pienimmätkin aikuisia koskevat muutokset kannabislaeissa johtaisivat räjähdysmäiseen käytön lisääntymiseen nuorison joukossa.

Itse asiassa tiedoista selviää, että kieltolaki aikuisten kohdalla on sekä tarpeeton että tehoton vähentämään nuorten käyttöä. Vuonna 2007 pidätettiin 775 000 amerikkalaista vähäisestä kannabiksen hallussapidosta, samaan aikaan savukkeiden hallussapidosta ei pidätetty ketään. Ja kuitenkin juuri teinien tupakointi vähenee pudotuksenomaisesti.

Ja me tiedämme miksi, tai ainakin suurilta osin miksi. Yhdysvaltojen terveysministeriön viime vuoden kesäkuussä julkaistu raportti kertoo miltei 75 prosentin pudotuksesta laittomassa tupakanmyynnissä teineille vuodesta 1997 vuoteen 2007.

Tämän kaltainen edistys on mahdollista, koska laillisia tupakanmyyjiä säädellään ja säännöstellään. Heitä uhkaavat sakot tai jopa myyntilupien menettäminen, mikäli he myyvät tupakkatuotteita alaikäisille. Kieltolaki takaa, että meillä ei ole samanlaista kontrollia kannabiksen suhteen.

Addiktit tavallisesti rationalisoivat ja selittelevät tuhoisaa käytöstään, eivätkä tunnista, että heidän riippuvuutensa on riistäytynyt käsistä. Tuon määritelmän mukaan John Walters on addikti, ja hänen huumeensa on kieltolaki.

Walters on kohta poissa muun Bushin hallinnon tapaan. Voimme vain toivoa, että virkaanastuva Obaman hallinto arvioi rehellisesti nykyisiä huumeidenvastaisia ponnistuksia ja pääsee irti Washingtonin riippuvuudesta epäonnistuneisiin linjauksiin.

Lähde:

http://www.alternet.org/drugreporter/114001/more_10th-graders_are_smoking_marijuana_than_cigarettes/


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: