Kannabis Euroopan väestössä: kokeilijoista päivittäiskäyttäjiin

13 01 2009

Vaikka kannabiksen käyttö on yleistynyt huomattavasti lähes kaikissa maailman maissa 1990-luvulta lähtien, suurin osa käytöstä on yhä satunnaista ja lyhytkestoista. On todennäköistä, että suurimmassa vaarassa erilaisten ongelmien ja riippuvuuden kehittymisen suhteen ovat ainetta paljon käyttävät. Juuri tästä ryhmästä on kaikkein vähiten tietoa, vaikkakin tiedetään, että viimeaikaiset käyttäjät (käyttöä viimeisen kuukauden aikana) ovat tyypillisesti urbaaneilla alueilla asuvia nuoria miehiä.

”Käyttö viimeisen 30 päivän aikana” on nykyisen käytön indikaattori ja pitää sisällään ainetta paljon käyttävän ihmisryhmän. Viimeaikaisissa tutkimuksissa, jos Ruotsia (0,1 prosentillaan) ei oteta huomioon, 1–7 % kaikista eurooppalaisista aikuisista ja 3–12 % nuorista aikuisista kertoo käyttäneensä kannabista viimeisten 30 päivän sisällä. Maiden välillä on kuitenkin eroja, viimeaikainen käyttö on yleisintä Tšekissä, Espanjassa, Ranskassa, Irlannissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Niissä maissa, joissa on mahdollista analysoida pitkäaikaisia suuntauksia viimeaikaisessa käytössä, kehityssuunta on nouseva, vaikkakaan ei dramaattisesti.

Tietoja, jotka mahdollistavat kannabiksen käytön tiheyden tutkimisen, on saatavilla yhdeksästä maasta – Kreikasta, Espanjasta, Ranskasta, Irlannista, Italiasta, Latviasta, Alankomaista, Portugalista ja Suomesta (ei esitettynä). Latviaa lukuunottamatta arviolta noin neljännes (19–33 %) viimeisen kuukauden aikana kannabista käyttäneistä oli ainetta päivittäin käyttäviä. Näissä maissa päivittäiskäyttäjien määrä kokonaisväestöstä oli 0,5–2,3 %, ja nuorista aikuisista (eli 15–34-vuotiaista) 0,9–3,7 %. Valtaosa (76–92 %) niistä, jotka kertoivat käyttäneensä kannabista viimeisen kuukauden aikana oli iältään 15–34-vuotiaita, joten myös päivittäiskäyttäjät olivat keskittyneet tähän ikäryhmään. Lisäksi päivittäiskäyttäjät olivat pääasiassa miehiä, osuuden vaihdellessa Alankomaiden 62 prosentista Kreikan 92 prosenttiin.

Näiden tietojen pohjalta voidaan tehdä karkea arvio kannabiksen suurkäyttäjien määrästä Euroopassa. Oletettaessa, että noin 1 prosentti väestöstä on päivittäiskäyttäjiä, on EU:n 302 miljoonan 15–64-vuotiaan asukkaan joukossa jotakuinkin 3 miljoonaa päivittäiskäyttäjää.

Jopa nuorten aikuisten keskuudessa kannabiksen suurkäytön määrä vaihtelee suuresti ikäryhmien välillä ja on yleisesti ottaen korkeampaa nuorempien joukossa. Vuonna 2002 espanjalaisessa koulukyselyssä 3,6 % 14–18-vuotiaista opiskelijoista kertoi käyttävänsä kannabista päivittäin tai lähes päivittäin, ollen näin nuorten aikuisten käytön yläpäässä. Vuoden 2003 ranskalaisessa ESCAPAD-kyselytutkimuksessa 17–19-vuotiaiden nuorten keskuudessa päivittäiskäyttö oli vieläkin yleisempää, pojilla 9,2 % ja tytöillä 3,3 %.

Kannabiksen väärinkäytön ja riippuvuuden vaikutukset vaikuttavat olevan vähemmän vakavia kuin muilla huumeilla. Kaikkein enitenkin kannabista käyttävät tuntuvat suhteellisen sopeutuneilta nuorilta ihmisiltä, joita uhkaavat enemmänkin muut sosiaaliset ongelmat (liikenneonnettomuudet, hajaannus perheyhteisössä tai opiskeluissa epäonnistuminen) kuin muut rikolliset aktiviteetit. Väliintulojen tulisi siten olla tarkoituksenmukaisia, eikä luoda enempää ongelmia tai syrjäytymistä.

Lähde: http://ar2004.emcdda.europa.eu/en/page114-en.html


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: