Kuinka rikkaat ihmiset polttavat pilveä

14 02 2010

Volcano Vaporizer on tullut halutuksi statussymboliksi yläluokkaisten pilvenpolttajien keskuudessa, joiden mukaan kyseinen laite tuo kannabiksen aromin esille viininharrastajien tyyliin – ja lisäksi heidän henkilökohtaiset kuntovalmentajansa suosittelevat sitä käyttövälineenä.

Kannabiksen laillistamista ajavan NORML:n toiminnanjohtaja Allen St. Pierrelle satelee usein kummallisia kysymyksiä. Viime aikoina häneltä on toistuvasti kysytty, että ”mikä se metallinen juttu on, jota käytetään Weeds-sarjassa?”

Vastaus on Volcano Vaporizer, savuton höyrystinlaite, joka on vilahtanut viime aikoina Weedsin lisäksi HBO:n komediasarjassa Bored to Death. Jälkimmäisessä Jenny Slates näyttelee seksikästä pilvitypyä, joka viettelee Jason Schwartzmanin makuuhuoneeseensa testaamaan laitetta. Hän opastaa: ”Painat vaan tuon nännin huulillesi ja hengität höyryt sisääsi.” Volcanoa käytetään jopa maineikkaassa Chicagolaisessa Alinea-ravintolassa, joskin epätavalliseen tapaan. Sillä höyrystetään muskotin ja kahvin aromeja jälkiruokaa syöville asiakkaille.

”Jos asut Ohiossa tai olet suurten ikäluokkien edustaja, jolla ei ole ongelmaa kannabiksen suhteen, saatat ihmetellä mitä tapahtuu”, St. Pierre toteaa. ”Siihen liittyy tietynlaista sofistikoitunutta pintakiiltoa. Se ei ole sinun isäsi vesipiippu.”

Todellakin, Vaporizerin voisi hyvin kuvitella löytyvän vaikkapa Stockmannin kuvastosta. Sen kiiltävä, harjattua alumiinia oleva kotelo ja digitaalinen lämpötilamittari voisivat hyvin erehdyttää luulemaan laitetta maitohöyrystimeksi. Kenties ei niin sattumalta, yli neljäsataa euroa maksava Volcano on kasvavassa suosiossa korkeasti koulutettujen, vain parasta kelpuuttavien cappuccinonnauttijoiden keskuudessa. ”Jos ostat tämän, olet joko innokas harrastaja tai hyvin perillä nykytietämyksen mukaan parhaista tavoista saattaa kannabis elimistöösi”, St. Pierre kertoo. ”Muussa tapauksessa kyse on suuresta turhamaisuudesta, jos on varaa tuhlata tuollainen summa rahaa.”

”Ymmärrettyäni mikä se on, tilasin sellaisen välittömästi”, kertoo kuusissakymmenissä oleva rikosasianajaja, joka kuuli Volcanosta kollegaltaan. ”Minulla on ystäviä, jotka ovat muusikkoja. He kerääntyvät yhteen toistensa asuntoihin. Mukana on bisnesihmisiä ja uraohjuksia. He eivät polta tupakkaa. Täytimme Volcano-pussillisen kannabiksella, ja pussi kiersi ringissä. Kukaan heistä ei ollut nähnyt sellaista aiemmin. He olivat äimistyneitä”. Hänen mielestään Volcanon – tunteikkaasti kuvailtuna ”pössyttelyn Mercedes-Benz” – tulisi olla tarjolla varakkaille matkailijoille. ”Jonkun tulisi perustaa hotelliketju, jossa jokaisesta huoneesta löytyisi Volcano. Uskon, että monet valitsisivat hotellin pelkästään tämän perusteella”.

Volcanon yksi merkittävimmistä piirteistä on sen valmistukseen liittyvä insinööritaito. Se toimii työntämällä kuumaa ilmaa kannabiksen läpi, vapauttaen kaikki kemikaalit, joita tarvitaan pilveen pääsemiseksi – ilman palokaasuja tai karsinogeenejä. Sen käyttöä voisi helppoudessaan verrata riisikeittimen käyttämiseen. Kun höyrystin on lämmennyt, pesään laitetaan noin puoli grammaa jauhettua kannabista. Sitten painetaan nappia, joka päästää höyryn irti suureen pussiin, johon suukappale kiinnitetään. Lopulta käyttäjä nauttii höyryn pussista. ”Minulle savun puuttuminen toi mielihyvää”, asianajaja kertoo. ”Verenkiertooni ei enää päätynyt hiilimonoksidia. Se ei ollut enää haitallista minulle. Kokemus tuntui paremmalta.”

Vaporisaattoreissa ei ole mitään uutta sinällään. Laitteita on myyty lehdissä kuten High Times ja Cannabis Culture jo 1990-luvun alusta saakka, mutta alkuperäiset versiot olivat kömpelöitä ja vähemmän käyttäjäystävällisiä. Niiden käyttö yleistyi vasta vuoden 2000 jälkeen, kun NORML oli mukana sponsoroimassa tutkimusta, jossa etsittiin vaihtoehtoisia käyttömuotoja sen jälkeen kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA julisti, ettei ”poltettavia lääkkeitä” ole olemassa. Tämän jälkeen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun opiskelija lähestyi virastoa kertoen, että hän on keksinyt ”turvallisimman tavan hengittää kannabista”. Storz & Bickel, saksalainen suunnitteluyritys joka valmistaa Volcanoa, käytti tätä tutkimusta hyväkseen ja suunnitteli ”markkinoiden parhaan höyrystimen”. Ensimmäiset versiot myytiin tuhansien dollareiden hintaan huumausaineisiin liittyvien kokousten huutokaupoissa. ”Ne olivat niin kiinnostavia”, sanoo St. Pierre. ”Oli selvää, että Volcanosta oli tulossa standardi.”

Kun Volcano julkaistiin vuonna 2001, Jeff Jonesilla oli ongelmia laitteen myynnissä hänen Los Angelesissa sijaitsevalla kannabisklubilla, Patient ID Centerilla. Kukaan ei tiennyt, mitä siitä olisi pitänyt ajatella. Nykyisin viihdealan ihmiset tulevat kysymään tuotetta ja he tietävät sen nimeltä. ”Heille maksetaan puhumisesta ja heitä huolestuttaa se, mitä polttaminen tekee heidän keuhkoilleen”, hän kertoo. Rolling Stone -lehti julkaisi vuonna 2006 artikkelin, jossa Bill Maher, yksi Yhdysvaltain kuuluisimmista kannabiksen puolestapuhujista, kertoi seuraavaa: ”Annoin kerran Volcanon lahjaksi eräälle korkeassa asemassa olevalle studiopomolle. Se tuli tarpeeseen, sillä hänellä oli ongelmia keuhkojensa kanssa.”

Volcano on ollut menestystarina huolimatta täydellisestä markkinoinnin puutteesta. Storz & Bickel pitää matalaa profiilia tuotteensa yhdistämisestä huumausainekulttuuriin, eikä heidän nettisivustollaan pahemmin puhuta kannabiksesta. Tämä saattaa osittain johtua siitä, että liittovaltion hallitus takavarikoi yli 1 600 Volcanoa Bushin viimeisellä virkakaudella. Yritys myös kieltäytyi antamasta kommenttia tähän artikkeliin liittyen. Mutta viidakkorumpu on levittänyt sanaa, ja aiheeseen liittyy jopa tietynlaista mystiikkaa – etenkin niissä osavaltioissa, joissa kannabisapteekit ovat ottaneet kohteekseen kokonaan uusia väestöryhmiä. ”Volcano on täydellinen tulevalle lääketieteellisen kannabiksen aikakaudelle”, sanoo eräs laitetta itsekin käyttävä korkean tason viihdepomo ja jatkaa: ”vaikkei siihen liitettäisikään pahemmin mitään lääketieteellisiä mielikuvia.”

Höyrystämiselle omistautuneet käyttäjät sanovat, että kyse ei ole pelkästään terveellisemmästä tavasta tulla pilveen – myös olotila on puhtaampi. He vertaavat kokemusta kannabisleivoksiin, jotka polttamiseen verrattuna tuovat täyteläisemmän ja kestävämmän kokemuksen. ”Kokeneemmille käyttäjille Volcano on erilainen kokemus. Se on kuin kuvailisi viinin aromeita”, sanoo 35-vuotias lakimies Oaklandista, Kaliforniasta. Hän käyttää Volcanoa nauttiakseen korkealuokkaisen kannabiksen monimutkaisista aromeista. ”Se maistuu paremmalle – sen avulla voi oikeasti tuntea makuja, verrattuna pelkän savun maistamiseen. Sillä pystyy maistamaan yrtin esanssit.”

Toki laitteesta löytyy myös huonoja puolia. Kokemattomalle höyrystäminen voi olla hurja kokemus. Volcanon kilpailijan, Vapir Onen omistaja kertoo ystävilleen järjestämistään juhlista Kaliforniassa. Hänen mukaansa lähes aina löytyy joku, jonka täytyy mennä yläkertaan lepäämään. ”Jotkut ihmiset menevät siitä liian pilveen. He eivät sen jälkeen koske laitteeseen”, hän sanoo. Volcano on myös raskas laite ja vähemmän tienaavalle se on kallis. Sellaisenaan se vetoaa tietynlaisiin ihmisiin, jotka arvostavat laitetta – heihin, jotka ottavat sekä kannabiksen että terveysasiat yhtä lailla vakavasti. ”Tunnen erään personal trainerin, ja se on ainoa asia, jota hän käyttää”, kertoo Oaklandin asianajaja.

Puhumattakaan siitä, että sillä on vaikutusta imagoon. Volcano sopii monilla tavoin täydellisesti yhteiskuntaan, jossa valistunutta pilvenpolttoa pidetään arvossa. Aikakaudella, jolloin useimmat käyttävät kannabista, tiedostavimmat ja terveyttään vaalivat käyttäjät valitsevat vaporisaattorin. Siitä on tulossa lempeän vallankumouksellinen statussymboli, kuten tyylikkäät tatuoinnit. ”Bill Maher on todennäköisesti tuonut höyrystämisen ajatusta pahaa-aavistamattoman jenkkiyleisön tietoisuuteen enemmän kuin kukaan muu”, St. Pierre sanoo. ”Kun Maher sanoo ettei hän polta, vaan höyrystää, siihen liittyy pieni ripaus elitismiä. Joissakin maan kolkissa elitismi myy hyvin.”

Kyse voi olla myös sukupolviin liittyvästä jutusta. Noin vuosi sitten erään puheen jälkeen St. Pierre tuli lavalta ja näki nuorison edustajan, jonka paidassa luki ”Got Vape?”. Teknologialla on tapana sulautua ajan henkeen. ”Näistä tuotteista on tulossa niin hienostuneita, että niitä voidaan käyttää missä tahansa, milloin tahansa. Sen ei tarvitse olla kontrolloitu asetelma, kuten Volcanossa. Niitä voidaan käyttää jopa lentokoneissa, eikä kukaan tiedä, että käytät vaporisaattoria, paitsi ehkä hengityksestäsi”, hän sanoo. ”Kun mennään 15 tai 20 vuotta eteenpäin, tuskin kukaan enää käyttää kannabista polttamalla.”

http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-02-07/how-rich-people-smoke-pot/full/


Toiminnot

Tietoja

8 responses

14 02 2010
SavutonHannela

Hyvä artikkeli!

Kotitekoinen hehkulamppovaporisaattori on aika lailla halvempi, mutta samoja hyötyjä löytyy: on hajuton, kukinto maistuu mahtavalta ja poltosta saa taatusti kaiken irti. En voi tehdä vertailua Volcanoon, sillä en ole kyseistä laitetta päässyt testaamaan.

En ymmärrä snobeja, jotka vierastavat tätä käyttötapaa ulkonäön vuoksi, ja sitten menevät ulos pakkaseen imemään keuhkoihinsa häkää ja tervaa, samalla kuumotellen naapurin nenää*.

Tässä ohjeet: http://www.youtube.com/watch?v=oEiJaHlUpyE

PS. Kannattaa jättää pullonkorkkisuulake sikseen ja tukkia lampun kaula sinitarralla, muovailuvahalla tms. Tällöin ei tarvita erikseen tiivisteitä.

PPS. Toivottavasti hamstrasitte hehkulamppuja! Myöskin mikä tahansa Pyrex-lasinen astia on valjastettavissa samaan käyttötarkoitukseen.

*No ok, on savun puhaltelu joskus hauskaa, varsinkin tunefilsun kanssa. En kieltäydy 🙂

15 02 2010
juuh

Vertailua volcaanoon voi olla vaikea tehdä koska ei ole yhtään samanlainen kuin hehkulamppu”vapo”

6 03 2010
SavutonHannela

”hehkulamppu”vapo” ”

Mistä näitä intopinkeitä, ”halpa-ei-voi-olla-hyvää”-savusaunojia löytyy? Höyrystää se lamppukin. Kaikki kokeneet polttelijatkin ovat kehuneet ja suuri osa vaihtanut ensisijaiseksi polttelumetodikseen.

Juuh, todellakin. Onnea keuhkojen ja lompakon kanssa!

16 02 2010
Vieras

Suosittelen lämpimästi Vapolution-nimistä vaporisaattoria. Yksinkertainen mutta hyvin toimiva systeemi joka jää murto-osaan Volcanon hinnasta. Eihän sillä samanlaista elitististatusta saa, mutta homma toimii. 🙂 (everyonedoesit myy halvimmalla)

2 03 2010
Pate

Vaporisaattoria suosittelen ehdottomasti kaikille!

Poliisi takavarikoi (Classic) Volcano-yksikköni, mutta ei tajunnut viedä ”pesää” eikä ”suukappaletta(pussiosaa)”. Onneksi minulle jäi vielä tuo Steinel HL-2010 E, jossa keraamiset vastukset, 10’C elektroninen säätö ja 8-segmenttinen nestekidenäyttö. Ns. ammattilaisen vehje, hintaa on 10x perus kuumailma-puhaltimeen (KI-puh.). Minä olenkin tälläinen porvari-insinööri – no en kuitenkaan, vaan huolissani savun terva sekä häkä vaikutuksista. 🙂
Mielestäni Steinel on ”the next best thing” heti Volcanon jälkeen, varsinkin kunhyödynnän tuota takavarikoimatta jäänyttä settiä tähän, sopii 1:1.
Niin, en ole myöskään koskaan tapatupakoinut.
Tuon Steinelin keraamipäällysteisistä vastuksista ei pitäisi, toisin kuin normi KI-puh:n metallivastuksista, irtaantua metalli-ioneja tai jotain muuta sellaista ikävää. Tämä voi olla vainoharhaista epäilyä, mutta varmuuden maksimoimiseksi.

KI-puhiin joku näppärä kehittelee omanlaisen pesän ja suuttimen. Vanha vesipiippukin käy vaporisaattorin runkona!
Nyt tuosta tuli visuaalisia mielikuvia ajatellessani mahdollisia skenaarioita erilaisten käyttäjien käsissä. Ei kovin käytännöllinen eikä paraatikelpoinen viritys tuo, mutta ”kukintoa blaadaa tyylillään”. Ei sovi snobeille imago-tietoisille. :]
Myönnän silti, että tämä oli toinen syy Volcanon hankkimiseen, V:n uskalsin näyttää hieman laajemmalle kaveripiirilleni, toisin kuin tuon kuumailmapuhaltimen. 🙂

On tietysti muitakin keinoja nauttia, esim. leipomalla herkullisia kannabinoidi-pitoisia leivonnaisia. Vaikutukset kestävät todennäköisemmin pidempään ja tasaisemmin, mutta vaikutusten ilmenemisessä on selvä viive.

8 04 2010
sativa

noitahan saa stadin aseman Cyber Shopista hintakin on sopivasti 420e

3 06 2010
lgo900

Olen testannut useita eri vaporisaattoreita, mukaanlukien Vapor 1, VaporGenie, pari erilaista puupyramidi/letkuhässäkkää ja paria erilaista lasivaporisaattoria keraamisella kuumentimella ja sitten olen testannut Volcanoa.

Volcano vie ehdottomasti voiton. Ei mitään kysymyksiäkään. Vaikutus, käytön helppous ja osien laadukkuus. Muut testaamani vapot ovat olleet ”ihan jees”, mutta kun Volcanon toimivuuteen pääsee kiinni, ei voi sen kallis hinta haittaa yhtään. Köyhällä ei ole varaa ostaa huonoa, vai miten se meni.

Amsterdamista lähtee hintaan 350e, joskus sai vielä hintaan 250e. Ei ole paha hinta, vai voiko terveydelle pistää hintaa ?

6 10 2010
jarnopetteri13.

mitä mieltä ootte fuzionin vaporizer svr:stä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: