Tähtitieteilijä Carl Saganin ajatuksia pilvestä

18 10 2009

Sagan oli tunnettu tiedemies ja tieteen popularisoija. Hänen kuolemansa jälkeen on selvinnyt, että hän oli myös pilviveikko.

Carl Sagan oli yhdysvaltalainen tähtitieteilijä, astrobiologi ja tieteen kansantajuistaja. Hän mm. edisti maan ulkopuolisen älyn etsintään tähtäävää SETI-ohjelmaa. Hän on maailmanlaajuisesti tunnettu tiedekirjoistaan ja Cosmos-nimisestä televisiosarjasta. Töissään hän toistuvasti pyrki edistämään tieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Sagan oli ajatusmaailmaltaan ateistinen ja skeptinen.

Hän ei siis ole aivan perinteiseen propagandaan sopiva kuvaus kannabiksen säännöllisesti käyttäjästä.

Carl Sagan kirjoitti vuonna 1969 pienen esseen kokemuksistaan kannabiksesta pseudonyymillä Mr X. Hänen kuolemansa jälkeen vahvistettiin hänen toiveidensa mukaisesti, että hän on esseen todellinen kirjoittaja. Tarjoamme nyt otteita esseestä, joka kertoo mitä ajatuksia kannabiksen käyttö herättää näinkin suuren ajattelijan mielessä.

En pidä itseäni uskonnollisena henkilönä tavanomaisesti ajatellen, mutta joissakin pilvissä on uskonnollisia aspekteja. Terävöityneet aistini kaikilla alueilla antavat minulle tunteen siitä, että kommunikoisin kaiken ulkoisen kanssa, elollisen ja elottoman. Joskus tavallaan eksistentiaalinen havaintokyky kaikkeen absurdiin saa minut valtaansa, ja näen kammottavalla varmuudella tekopyhyyden ja esittämisen mitä minä ja kanssaihmiseni harrastan. Toisinaan tunnen absurdiuden eri tavalla, leikkisänä ja juonikkaana tiedostamisena. Molemmissa absurdiuden tunteissa voin kommunikoida, ja jotkin kaikkein palkitsevimmista pilvistäni ovat olleet sellaisia, jotka olen jakanut keskustelemalla ja jakamalla havaintoja ja huumoria. Kannabis tuo meille tietoisuuden, jota yritämme koko ikämme harjoitella ylenkatsomaan ja unohtamaan kokonaan mielistämme. Tunne siitä, millainen maailma todella on, voi olla raivostuttava; kannabis on tuonut minulle tuntemuksia siitä, millaista on olla hullu, ja kuinka me käytämme sanaa ”hullu”, jotta välttyisimme ajattelemasta liian kivuliaita asioita. Neuvostoliitossa poliittiset toisinajattelijat suljetaan säännönmukaisesti hullujenhuoneille. Saman kaltainen asia esiintyy myös täällä, joskin hieman hienosyisempänä: ’kuulitko mitä Lenny Bruce sanoi eilen? Hänen täytyy olla hullu.’ Kun olin pilvessä, ymmärsin, että noiden hulluksi kutsuttujen ihmisten sisällä on joku.

carl sagan

Kun olen pilvessä, voin tunkeutua menneeseen, palauttaa lapsuusmuistoja, kavereita, sukulaisia, leikkikaluja, katuja, tuoksuja, ääniä ja makuja kadonneelta aikakaudelta. Voin palata mielessäni lapsuuteni tapahtumiin, vaikken olisi aikoinaan ymmärtänyt niitä. Monet, mutta eivät kaikki kannabiskokeiluni ovat sisältäneet minulle merkityksellistä symbolismia, jota en yritäkään kuvailla täällä. Se on ollut tavallaan kuin pilvessä pakotettu mandala. (Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio, joka kuvaa kosmosta symbolisesti tai metafyysisesti. Sana mandala on sanskritin kieltä, ja tarkoittaa ympyrää, keskusta tai yhteyttä.) Vapaa-assosiaatio tätä mandalaa kohtaa, sekä visuaalisesti että sanallisesti, on tarjonnut minulle runsaasti todella rikkaita näkemyksiä itseeni.

Tällaisissa pilvissä on oma myyttinsä: käyttäjä saa illuusion suuresta sisäisestä viisaudesta, mutta se ei selviä aamuisesta tarkistuksesta. Olen vakuuttunut, että tässä on virhe, ja että mykistävät sisäiset näkemykset, mitä pilven aikana on saavutettu, ovat todellisia ja aitoja näkemyksiä. Suurin ongelma on saada nämä näkemykset hyväksyttävään muotoon sille hiukan erilaiselle itselle, jota me olemme seuraavana päivänä selvinpäin. Yksi kovimpia töitä, mitä olen koskaan tehnyt, on ollut tuollaisten näkemysten taltioiminen nauhalle tai niiden kirjoittaminen paperille. Ongelma on siinä, että jopa kymmenen entistä kiinnostavampaa ideaa tai kuvaa katoaa sinä aikana, kun yrität taltioida yhtä. On helppo ymmärtää, miksi jonkun mielestä on ajanhukkaa käydä kaikki tuo vaiva saadakseen ajatuksen talteen, ikään kuin esittely Protestanttiseen etiikkaan. Mutta koska olen taltioinut lähes koko elämäni, olen ponnistellut. Omasta mielestäni onnistuneesti. Vahingossa havaitsin, että kohtuullisen hyvät näkemykset voi muistaa myös seuraavana päivänä, mutta vain jos niiden muistamisen eteen on tehty jotain työtä. Kirjoitan näkemyksen ylös tai kerron sen jollekin muulle, tällöin voin muistaa sen ilman avustusta seuraavana aamuna. Mutta jos sanon vähän itselleni, että pitääpä yrittää muistaa se, en kuitenkaan muista.

Toivon, että kannabiksen laillistaminen ei ole kovin kaukana; kannabiksen laittomuus on raivostuttavaa, este sen hyötykäytölle. Se auttaa luomaan seesteisyyden ja sisäisen näkemyksen, herkkyyden ja toveruuden, joita me kipeästi tarvitsemme tässä koko ajan hullummassa ja vaarallisemmassa maailmassa.

Koko esseen voit lukea englanniksi täältä: http://marijuana-uses.com/essays/002.html

Lähde:

http://www.boingboing.net/2009/10/07/carl-sagan-spaced-ou.html


Toiminnot

Tietoja

7 responses

21 10 2009
420

Olen hieman hämmästynyt, nimittäin tuo pieni pätkä esseestä kuvaa 100% sitä, miten koen pilven. Hienosti on kyllä saatu puettua sanoiksi.

29 10 2009
vasta21.20

Katsoin lähipäivinä Carl Sagansin – Cosmos – Travels in Space and Time.
Oli aivan ällistyttävän mielenkiintoinen dokkari. suosittelen. Avaa silmiä taas hiukan enemmän maailman monimuotoisuudelle.
Olen samaa mieltä myös pilven(budin) poltosta Saganin ja 420:nen kanssa.

23 11 2009
huuMii?

huh. 420 sanoi sen mitä itse meinasin sanoa! hieno teksti.

24 02 2010
roller

HUH! Pitää silmät pyöreenä tunnustaa, et joudun yhtymään Saganin, 420:n ja huuMii?:n kommentteihin. Aika hassua 🙂

14 04 2010
Dippadaa

Sinunkin lapsesi voisi näyttää tältä!

11 01 2012
joopajoo

Dippadaa
No ei tasan näytä

27 09 2016
Carl Saganin kuuluisa kannabisessee suomennettuna | LOHARI.NET

[…] toisen tuotantokauden neljännessä, huumesotaa käsittelevässä jaksossa. [2] Kts. https://kannabisuutiset.wordpress.com/2009/10/18/tahtietieteilija-carl-saganin-ajatuksia-pilvesta/. [3] Tätä varten Kannabisuutisten jo aiemmin kääntämät kohdat on merkitty tekstiin […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: