Kannabiksen THC-geeni löydetty

6 10 2009

Tutkijat ovat löytäneet kannabiksesta geenin, joka tuottaa THC:a. Tämä voi avata aivan uuden tien jalostukselle.

On joitain tieteellisiä harppauksia, jotka kiinnostavat sekä ministereitä että Jukka Poikaa. Minnesotan yliopiston tutkijat ovat nyt tehneet tällaisen harppauksen tunnistamalla kannabiksesta geenit, jotka mahdollistavat kasvin THC:n tuotannon.

Näiden geenien löytäminen avaa uuden polun kehittää täysin THC:sta vapaita hamppulajikkeita teolliseen käyttöön, tai kehittää kasveja huomattavasti korkeammilla THC-pitoisuuksilla. THC on kannabiksen tärkein psykoaktiivinen ainesosa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Botany -julkaisussa. Tutkijat huomauttavat, että he ottivat kohteekseen nimenomaan kasvin kukinnon THC-rikkaiden ”karvojen” kehittämisestä vastuussa olevat geenit. Näitä karvoja kutsutaan trikoomeiksi.

Heikentämällä tai rohkaisemalla näiden karvojen kasvua tutkijat saattoivat saada tarkan kontrollin sadon THC-pitoisuuksiin.

trikoomeja

Tällä kehityksellä on todella tärkeitä vaikutuksia sekä lääkekannabikseen että teollisuushamppuun.

Teollisuushampun kannalta odotuksia on paljon. Autonvalmistajat kuten BMW ja Mercedes-Benz käyttävät hamppua tuotteissaan, hamppuvaatteet ovat suuressa suosiossa ja erilaisia käyttötarkoituksia on kotien rakentamisesta kosmetiikkaan. Osavaltiot kuten Pohjois-Dakota ovat etsineet mahdollisuutta muuttaa liittovaltion ja oman osavaltionsa lakia, jotta hampun kasvatus olisi laillista esimerkiksi öljyn ja köysien tuotantoon.

Nykyisellään Yhdysvalloissa on laitonta kasvattaa edes teollisuushamppua, ja sen hampputeollisuus onkin kokonaan tuontihampun varassa. Tätä mm. Kanada on käyttänyt tehokkaasti hyväkseen. Mahdollisuus kehittää hamppu, jossa ei ole ollenkaan lain kieltämiä ainesosia, antaisi dakotalaisille mahdollisuuden kylvää satoaan ilman mitään muutoksia lakiin.

Toiselta näkökannalta ajateltuna, kannabiksesta löytyvän THC:n määrän tarkka kontrolli voisi suuresti lisätä lääkekannabisteollisuutta. Tällä hetkellä THC:n määrää annostellaan sattumanvaraisella jalostuksella ja valinnalla, joka vaatii aikaa, useita kokeiluja eli sukupolvia ja paljon mittauksia. Verrattuna moniin muihin lääkkeisiin tämä voi tuntua työläältä.

On myös huomioitava, että THC ei ole ainut psykoaktiivinen komponentti kannabiksessa, joten tutkijoilla on vielä edessä paljon työtä, ennen kuin he voivat täydellisesti hallita satonsa voimakkuutta.

Esimerkiksi Suomeen lääkekannabista toimittavalla Bedrocanilla on tuote nimeltä Bediol, jossa ei-psykoaktiivisen CBD:n määrä ylittää THC:n määrän kumoten lajikkeen  psykoaktiiviset vaikutukset. Tällainen lääke ei päihdytä, mutta auttaa useisiin vaivoihin.

Kannabinoidien tarkka sääntely voikin olla vielä avain kannabislääketeollisuuden nousuun maailmanlaajuisesti. Sen avulla voidaan ehkä kehittää täsmälajikkeita eri sairauksiin.

Lähteet:

http://www.popsci.com/scitech/article/2009-09/scientists-find-thc-gene-hemp
http://jxb.oxfordjournals.org/cgi/reprint/60/13/3715
http://www.oxfordjournals.org/our_journals/exbotj/open_access.html


Toiminnot

Tietoja

6 responses

6 10 2009
Salanimi

aivan mahtavaa, siis aivan mahtavaa…

7 10 2009
Tutkari

Tulevaisuudessa poltamme siis SUPERLAJIKKEITA. Geenisäätelyn avulla kasvien psykoaktiiviset pitoisuudet nousevat luultasvasti taivaisiin ja perus kadun pl ei kiinnosta ketään. Eihän se ees pärähdä enää.

Tätä odotan kyllä INNOLLA! 😛

Vahva kukka on parasta lääkettä ihmiselle.

-018

7 10 2009
sin.

Nyt joku vaan sirtämään nämä geenit tomaattiin tai voikukkaan. THC-lehmän maito maistuisi myös :P.

9 10 2009
THC

hyvä kommentti! kaakao maistuisi myös 🙂 ))

14 11 2009
monarkkiperhonen

Tätä olen pahoin jo pelännytkin, sitä hetkeä jolloin hampun geenejä ryhdytään peukaloimaan ja ronkkimaan – tiedossa ei tule olemaan kovin valoisa tulevaisuus silloin kun ihminen käy kilvoittelemaan luojaansa vastaan.

”Sinä päivänä, kun hamppua tullaan muuntamaan geeneiltään, on se oleva tuhon ja kuoleman kasvi, eikä siitä lopputuloksena tule olemaan ihmiskunnalle iloa tai apua, ainoastaan surua ja vahinkoa”.

Ihmiskunta on menettänyt lopunkin järkensä.

t: Geenimuunteluiden tuloksia muutaman vuoden seurannut Monsanton ja muun geenimuuntelun vastustaja.

4 05 2010
Järvinen Veli-Pekka

Jokainen on varmaankin nähnyt dokkari-elokuvan Super High Me…siinä on jokatapauksessa kyseessä kukka ja vähän kaikkee mitä siihen liittyy. Kyseisessä ohjelmassa näytetään kuinka oikeastaan vain mielikuvitus on rajana kun ganjaa aletaan ”jalostamaan” erilaisiksi tuotteiksi. Löytyy mm. huulirasvaa, erilaisia ihovoiteita, pillereitä, juomia ja tietenkin syötäviä juttuja. Ja tästäkin taitaa olla jo kymmenkunta vuotta kun kyseinen leffa tuli kaiken kansan nähtäväksi. Jos joukko tutkijoita ottaisi tämän oikein asiakseen niin ei menisi kahta vuottakaan kun meillä olisi jo pieni mahdollisuus törmätä jossakin nuppuun minkä pitoisuudet olisivat 30-40 pinnan paikkeilla. Mutta kuinka innokkaita tutkijat ovat kun pitäisi lähteä jalostamaan ”huumekasvia” tehokkaammaksi. Toivottavasti sana huume ei pilaa sativan evoluutiota päättäjien aivoriihissä. Kaikille oikein hyvää ja runsas kukkaista kesää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: