Kannabiksesta lääke Colitikseen ja Crohnin tautiin?

16 09 2009

Espanjalaiset tutkijat ovat huomanneet yhteyden endokannabinoidien ja tulehduksen välillä.

Colitis ulcerosa (CU) eli haavainen paksusuolen tulehdus on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Espanjassa sijaitsevan Barcelonan yliopiston tutkijoiden mukaan endokannabinoidijärjestelmä on muuttunut niissä paksusuolen kudoksissa, jotka kärsivät haavaisesta paksusuolen tulehduksesta.

Tutkijat päättelivät, että ”endokannabinoidien signaalin välitysreitti läpi CB2 -reseptorin voi vähentää colitikseen liittyvää tulehdusta. Tämä viittaisi siihen, että se voisi olla potentiaalinen kohde lääkekehitykselle Colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoitoihin.”

ga7_colonrectum

Colitis ulcerosa esiintyy paksusuolessa tai peräsuolessa. Sen oireita ovat muun muassa veriripuli, kivut (ennen ulostusta), väsymys, laihtuminen ja kuume. CU todetaan peräsuolen tai paksusuolen tähystyksessä.

Crohnin tauti esiintyy yleisimmin paksusuolessa sekä erityisesti ohutsuolen loppuosassa. Tauti voi kuitenkin esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella.

Crohnin taudin oireita ovat muun muassa ripuli tai ummetus, kivut (usein oikealla alavatsassa), väsymys, laihtuminen ja kuume. Tauti voi näkyä suussa olevina haavaumina eli aftoina. Tauti todetaan mahalaukun tai paksusuolen tähystyksessä, tutkimuskeinona voi olla myös ohutsuoliröntgentutkimus.

Lähde:

Marquéz L, et al. PLoS  One 2009;4(9):e6893.

http://www.unboundmedicine.com/medline/ebm/record/19730730/abstract/Ulcerative_colitis_induces_changes_on_the_expression_of_the_endocannabinoid_system_in_the_human_colonic_tissue_


Toiminnot

Tietoja

6 responses

16 09 2009
jask

On muuten kivaa luettavaa !
toivottavasti julkaisette ja suomennatte lisää moisia, jos ja kun tutkimuksia lisää tulee..

17 09 2009
pekka

Mulla diagnisoitiin keväällä Colitis Ulcerosa. Sen huomasin että kun poltin pilveä oireet hävisivät melkeinpä kokonaan. Paukuissa pystyin syömään paremmin, vatsakipuja ei ollut eikä mun tarvinnut ravata vessassa. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt sairastavani kyseistä tautia. Jokunen viikko myöhemmin selvisi että suoleni oli pahasti tulehtunut. Sain kortisooni lääkityksen. Tauti alkoi pikkuhiljaa rauhoittua. Lähdin Hollantiin työharjoitteluun. Pajautin melkein joka päivä ja päätin lopettaa kortisoonin syönnin. Aika pian kaikki oireet hävisivät. Ainoa sivuvaikutus on pilvi mutta mua ei se haittaa koska tykkään olla pilvessä 🙂 Tietty ois parempi jos sitä ei tulis. Bedrocan lääkepilvihän ei kait käy päähän paljookaan alun jälkeen. Harmi vaan kun se on niin sikakallista eikä kela korvaa kuluista mitään 😦

17 09 2009
Mikko

Mielenkiintoinen uutinen, kun itse sairasta crohnin tautia.
Toivottavasti tästä tulee vielä jotain.

28 09 2009
xCC

Mä oon sairastanu 2 vuotta ja syöny kortisonii melkeen kokoaika, ei oo tähän mennessa auttanu tarpeeks hyvin. Aina ku oon sen syömisen lopettanu ni oireet alkaa uusiks. Tää on hyvin jännä uutinen

4 10 2009
Timo

Diagnosoitu 1992, ja tämä jokapäiväinen helvetti on vienyt multa voimat aika täysin… Toivottavasti tästä tulee jotain. En jaksa enää pitkään tätä jatkuvaa kitumista.

Toivottavasti saavat kehitettyä jonkun toimivan hoitomuodon tästä vielä kun mulla on suolistosta jotain jäljellä.

10 04 2011
meh

mulla todettu 2002 ja vuoteen 2007 asti oli kortisonit kokoajan päällä muutaman päivän väleillä 40 mg ja siitä alas ja taas.. Nyt ruokavaliolla elän ja itekkin joskus huomasin ettei normaaleita oireita tule kun poltteli, nyt pitää täst edespäin myös poltella jos tulee tarve. yhteensä n. 30 eri lääkettä kun on läpi käynyt niin tuntuu uskomattomalta lopettaa kaikki lääkkeet noin vaan. Toivottavasti tästä tulee hyväksytty hoitomuoto kuitenkin ettei tarvitse turhaa kärsiä muidenkaan oireista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: