Tutkimus: Kannabis saattaa suojata aivoja ryyppäämiseltä

6 09 2009

Tuore tutkimus esittää, että kannabis voi puskuroida aivoja humalahakuisen juomisen aiheuttamia vaurioita vastaan.

Kalifornian yliopiston tutkijat San Diegosta käyttivät uusinta tekniikkaa olevia skannauksia vertaillakseen mikroskooppisia muutoksia aivojen valkoisessa aineessa 16–19-vuotiailla teineillä, jotka jaettiin tutkimuksessa kolmeen ryhmään: humalahakuiset juojat (vähintään viisi juomaa yhdellä istumalla juoneet pojat ja vähintään neljä juomaa juoneet tytöt); humalahakuiset juojat, jotka polttivat myös kannabista; sekä kontrolliryhmään, jossa oli vähän tai ei ollenkaan kokemusta alkoholista tai huumeista.

Odotetusti humalahakuisilla juojilla oli merkkejä valkoisen aineen vaurioitumisesta kaikissa kahdeksassa tutkijoiden vertailemassa aivojen alueessa. Niillä humalahakuisilla juojilla, jotka käyttivät kannabista, oli vähemmän vaurioita seitsemässä aivojen kahdeksasta alueesta kuin pelkillä humalahakuisilla juojilla. Verrattuna kontrolliryhmään humalahakuisilla juojilla, jotka käyttivät kannabista, oli enemmän valkoisen aineen vaurioita vain kolmella alueella.

viina4_v

Tutkijat kirjoittivat, että aivojen valkoisen aineen radat olivat ”yhtenäisemmät teineillä, jotka joivat humalahakuisesti ja käyttivät kannabista, kuin alaikäisillä, jotka raportoivat vain humalahakuisesta juomisesta”. Heidän mukaansa ”on mahdollista, että kannabiksella voi olla joitain neuroprotektiivisia (aivoja suojaavia) vaikutuksia vähentäen alkoholiin liittyvää hapetusstressiä ja eksitotoksista solukuolemaa (tiettyjen aminohappojohdannaisten aiheuttama aivokudosvaurio)”.

Tutkimus julkaistiin Neurotoxicology and Teratology -julkaisun tuoreessa numerossa.

Suojaavaa vaikutusta tukee myös tieto, että Yhdysvaltain hallituksella on hallussaan patentti nimeltä kannabinoidit antioksidantteina ja neuroprotektiiveina.

”Tämä tutkimus esittää, että kannabis ei ole vain alkoholia turvallisempaa, vaan se voi myös suojata joiltain alkoholin aiheuttamilta vaurioilta”, Marijuana Policy Project:n osavaltion kampanjoiden päällikkö Steve Fox sanoi järjestön uutisjulkaisussa.

”Teineille on parasta olla juomatta alkoholia ja polttamatta kannabista, mutta kansakuntamme johtajat lähettävät vaarallisen viestin puolustellessaan lakeja, jotka rohkaisevat käyttämään ennemmin alkoholia kuin kannabista”, Fox lisäsi.

Lähde:

http://www.healthday.com/Article.asp?AID=630296


Toiminnot

Tietoja

9 responses

6 09 2009
ooke

Kyllä on tragikoomista seurattavaa tämä valtioiden nihkeä suhtautuminen kannabikseen. Jatkuvasti tulee kannabikselle myönteisiä tutkimuksia, mutta mitä tekee päättäjät? Suostuvatko he edes lukemaan näitä myönteisiä tuloksia? Vai onko kyse siitä, että umpiluupäiset ja pienimieliset päättäjämme haluavat käydä mielikuvitussotaa huumeita vastaa, kaippa se on jännää. Suosittelisin kuitenkin päättäjille sellaista ratkaisua, että ostakaa pappatunturi ja virittäkää se, niin kyllä siitä iloa ja jännitystä irtoaa, eikä maksa edes paljoa :).

Muutoksen tuulia odotellessa…

7 09 2009
Aleksi

Voisinkin tänään suojella aivojani tutkimuksen kehoittamalla tavalla. 🙂

7 09 2009
Huh

Onneksi olen suojannut aivokuortani jo pidempään polttelemalla säännöllisesti. Pidän kannabiksen vaikutuksia myönteisinä ja siitä onkin ollut hurjasta hyötyä elämänsuuntaa hakiessani. Lisää luovuutta ja järkevää ajattelua merkittävästi. Ei tarvitse enää läträtä alkoholin kanssa kun on hamppu joka päihdyttää paremmin ja järkevämmin.

8 09 2009
pottapää

Jee, onneks on pilvee ja voi aina olla pilvessä nyt kun tää tutkimuskin on tehty. Olenhan nyt päihdeongelmaisten eliittiä!

8 09 2009
ooke

Parahin pottapää, hakeudu veikkonen hoitoon jos sinulla on ongelma ;).

9 09 2009
savu

Ei kannata hoidot. Leimaantuu ja tulloo h-merkintä + kosolti ongelmia. Oi tämä nykylainsäädännön ihanuus. Järki niin kovin kaukana.

4 08 2013
Kannabiksen haitoista | Elämän suola

[…] Entäs sitten käytön haitat terveydelle? Jos verrataan vaikkapa täysin lailliseen alkoholiin niin siihenhän kuolee vuodessa noin 2,5 miljoonaa ihmistä, kannabikseen 0. Tiesitkö muuten, että kofeiininkin yliannostukseen voi kuolla? Keskustelusta napattua: ”Olen itse polttanut kannabista jo vuoden pari kertaa viikossa, opiskelen lääketieteellisessä ja aivoni toimivat 100-prosenttisesti.” Jotkut tuntuvat myös olevan sitä mieltä, että kannabiksen käyttö lisää mm. keuhkosyövän riskiä. Tähänkin oli hyvin joku kommentoinut: ”Sellaista tutkimusta ei vaan taida olla olemassakaan, jossa kannabiksen käyttö yhdistetään keuhkosyöpään. Vaikka savu sinänsä olisikin haitallista keuhkoille, joka tosin sekään ei ole aivan yksiselitteinen asia, niin pitää muistaa, että harva vetää kannabista “askitolkulla” päivittäin vuosikymmeniä, kuten tupakan kanssa toimitaan. Näin ollen ei ole todennäköistä, että kannabiksen laillistaminen vaikuttaa keuhkosyöpätilastoihin juuri mitenkään.” Ja täytyy muistaa myös tutkimus, jonka mukaan kannabis parantaa syöpää! http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5127 Ja kun mietitään, että suomalaisnuorista jopa joka kolmas on kokeillut kannabista, mutta missään ei kuitenkaan näy tämän haitat eli onkohan niitä siis sittenkään? Tiesitkö muuten, että kannabista on käytetty jo noin 2700 vuotta eaa? Tässä muuten linkki Eu-raporttia käsittelevään uutiseen, jonka mukaan kannabis on tupakkaa ja alkoholia turvallisempaa: http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288 Ja tässä uutinen, jonka mukaan kannabis saattaa suojata aivoja alkoholin haittavaikutuksilta: http://kannabisuutiset.com/2009/09/06/tutkimus-kannabis-saattaa-suojata-aivoja-ryyppaamiselta/ […]

1 01 2014
peke

Itse paloin pahasti töissä loppuun ja jouduin pitkälle sairauslomalle. Minulle kokeiltiin varmaan 10:tä eri lääkettä, mutta mikään ei tuntunut tuovan toivottuja tuloksia. Aloin olla menettämässä uskoa siihen, että vielä joskus paranisin ja töihin kykenisin. No tuli hetki kun päätin kokeilla kannabista, mitä minulla oli hävittävää? Sain siitä aivan valtavan avun, lopetin masennuslääkkeet pikku hiljaa ja sain pääni kasaan kannabiksen avulla. Palasin työelämään ja sillä tiellä olen, Nykyään en juuri kannabista enää tarvitse, saatan silti pahan paikan tullen (työstressin) takia sitä käyttää.

Eli käytän kannabista lähinnä hoitokeinona en niinkään viihdekäyttöön.

Rentouttaa ja nollaa parhaiten työstressin ja nostaa parhaimpia puoliani esiin. Olen iloinen, mukava ja reipas. Auttaa jaksamaan.

Alkoholi taas on melkeipä aina toiminut kohdallani päinvastoin. Ei sovi minulle yhtään eli sen suhteen olen käytännössä absolutisti mitä nyt muutaman oluen juon saunan päälle.

Mitä vaihtoehtoja siis on.

Kielletään myös tupakka ja alkoholi. (tätä ei tietenkään tehdä, sillä alkoholia käyttää lähes kaikki nekin, jotka näitä lakeja ruuvaa ja näiden kieltäminen myös räjäyttäisi järjestäytyneen rikollisuuden. Näin jo ihan tavallisista työssäkäyvistä ihmisistäkin tehtäisiin rikollisia, sillä harva luopuisi niistä saunaolusista ja pihviviineistä.)

Laillistetaan kannabis tupakan ja alkoholin vaihtoehdoksi. (vähentäisi järjestäytynyttä rikollisuutta, toisi verovaroja sekä toisi poliiseille lisää resursseja. Sillä on päivän selvää, että viina aiheuttaa jo nyt suhteessa valtavasti enemmän tehtäviä virkavallalle kuin kannabis.)

Pidetään nykyinen toimintamalli. (järjestäytynyt rikollisuus kiittää ja kasvattaa voittojaan. Poliisit yhä samassa lirissä alkoholista johtuvien ongelmien vuoksi.)

Siis jos tässä haluttaisiin olla järkeviä, niin kannabis laillistettaisiin ja alkoholiveroa nostettaisiin, mutta kun ei nuo päättäjät tuolla tajua mistään mitään, keskittyvät vaan kiusaamaan ihmisiä kaiken maailman veronkorotuksilla, jotka ovat pientä siihen verohyötyyn mikä kannabiksen laillistaminen toisi.

Aina pitäisi miettiä mihin suuntaan muutos menee, hyvään vai pahaan. Kannabiksen kohdalla hyödyt olisivat suuremmat kuin haitat. Sen pitäisi olla selvää kaikille, jotka vähänkin ovat asiaan perehtyneet.

9 03 2014
Kannabis-ilta | Elämän suola

[…] on pelkästään hyvä asia, sillä kannabis vähentää akoholin haittavaikutuksia elimistölle (http://kannabisuutiset.com/2009/09/06/tutkimus-kannabis-saattaa-suojata-aivoja-ryyppaamiselta/). Ja jos joku vielä väittää, että kannattaa mieluummin juoda niin mitä luulet, kumpi on […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: