Tutkimus: Kannabiksen vaikutus aivotoimintaan lähes olematon

12 08 2009

Psychological Medicine -tiedeaikakauslehden julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa pitkäikäisellä kannabiksen käytöllä on lähes olematon vaikutus aivotoimintaan. Tutkimuksessa käytiin läpi kymmeniä aiemmin tehtyjä tutkimuksia, joiden pohjalta analyysi suoritettiin.

Kansainvälinen tutkimusryhmä, johon kuului tutkijoita Englannista, Espanjasta, Brasiliasta, Australiasta ja Sveitsistä, suoritti mittavan järjestelmällisen ja analyyttisen selonteon kannabiksen vaikutuksesta aivojen rakenteeseen ja toimintaan.

brain_witelson

Tutkijat kirjoittivat: ”Teimme selonteon tutkimalla tammikuuhun 2009 mennessä julkaistuja neurologiatutkimuksia, joita oli suoritettu kannabiksen kroonisille ja akuuteille käyttäjille. Kuudestakymmenestäkuudesta tutkimuksesta neljäkymmentäyksi otettiin mukaan selontekoon. Näistä kolmekymmentäkolme olivat aivojen toimintaa tutkivia (SPECT/PET/fMRI) ja kahdeksan aivojen rakenteita tutkivia (volumetrisiä/DTI). Vain kolmessa aivorakennetutkimuksessa löydettiin eroja käyttäjien ja vertailuryhmän välillä.

Tutkijat päätyivät seuraavaan tulokseen: ”Todisteita kannabiksen käytön huomattavista vaikutuksista aivojen rakenteeseen on löydetty erittäin vähän.” Selvisi myös, että ”kannabiksen käyttäjät ja vertailuryhmä suoriutuivat kognitiivisista tehtävistä yhtäläisesti”.

Archives of General Psychiatry -tiedeaikakausilehdessä vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen mukaan viikon kannabiksesta pidättäytyneiden pitkäaikaiskäyttäjien ja vertailuryhmän jäsenien (vähemmän kuin 50 kertaa elämänsä aikana kannabista käyttäneet) välillä ei näkynyt huomattavaa eroa 10 neurologista koetta sisältäneessä testissä. Tutkijat sanoivat myös: ”Entiset kannabiksen suurkäyttäjät, jotka olivat käyttäneet vain vähän tai eivät ollenkaan kannabista kolme kuukautta ennen testejä, eivät eronneet merkittävästi vertailuryhmästä yhtenäkään koepäivänä.”

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19627647

http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/58/10/909

http://blog.norml.org/2009/07/28/marijuana%E2%80%99s-impact-on-brain-function-%E2%80%9Cminimal%E2%80%9D-new-study-says/


Toiminnot

Tietoja

One response

13 08 2009
AB

…ja joskus vielä luultiin että tämä ”hermomyrkky tuhoaa hippocampusta”.
Poistakaa linkki jos ei sallittu: http://www.uskojaurheilu.fi/huume/images/kaavio.gif

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: