YK tukee huumausaineiden dekriminalisointia uusimmassa raportissaan

28 06 2009

Täyskäännös! YK tukee huumausaineiden dekriminalisointia uusimmassa raportissaan.

YK ylistää avokätisesti huumausaineiden dekriminalisointia keskiviikkona julkaistussa vuosittaisessa raportissaan, joka koskee maailmanlaajuista huumausainepolitiikkaa. Viime vuosina YK:n huumetsaari on ilmaissut skeptisyytensä Portugalin dekriminalisoinnin suhteen. Se poisti oikeudelliset seuraamukset henkilökohtaisen käytön osalta vuonna 2001, sekä painotti hoitamista vankilan sijaan. YK oli ilmaissut, että kyseinen politiikka oli vastoin kansainvälisiä huumausainesopimuksia ja kannustaisi ”huumausaineturismiin”.

UN-blue-low-res

Kuitenkin vuoden 2009 World Drug Reportissa YK:lla ei ole paljoa muuta kuin hyvää sanottavaa Portugalin, esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna, radikaalin lähestymistavan osalta. ”Tällaiset olosuhteet pitävät huumausaineet pois sellaisten käsistä, jotka eivät niihin koskisi täydenkään kieltolain aikana. Samalla kuitenkin edistetään käyttäjien hoitoon hakeutumista vankilan sijaan. Niiden joukossa, jotka eivät halua kutsua oikeuden eteen ovat myös turistit, ja tämän seurauksena Portugalin politiikka ei ole tiettävästi lisännyt huumausaineturismia”, raportissa kerrotaan. ”Vaikuttaa myös siltä, että huumeisiin liittyvien ongelmien määrä on vähentynyt”.

Optimistinen Portugalin politiikan ylistäminen tuo YK:n lähelle Glenn Greenwaldin näkemystä.

Raportti julkaistaan National Press Clubilla, Washington D.C.:ssä. Se tekee tyhjiksi huolet siitä, että dekriminalisointi ei olisi linjassa kansainvälisten sopimusten kanssa, jotka estävät valtioita laillistamasta huumausaineita.

Yhdysvaltain huumetsaari Gil Kerlikowske aikoo esiintyä raportin julkistamistilaisuudessa. Hän on todennut, että ”Laillistaminen ei kuulu sanavarastooni”.

Kansainvälinen huumausainevalvontalautakunta (INCB, International Narcotics Control Board) oli alusta saakka huolissaan kun Portugali muutti lakejaan vuonna 2001, käy ilmi heidän ko. vuoden raportistaan. Mutta Portugalin tehtävän jälkeen vuonna 2004 he huomasivat, että ”huumausaineiden hankkiminen, hallussapito ja käyttö olivat pysyneet kiellettyinä” ja totesivat: ”Käytäntö, jossa pienet huumausainemäärät vapautetaan rikosoikeudellisista seuraamuksista on linjassa kansainvälisten huumausaineiden kontrollisopimusten kanssa”. Tämä lukee raportin alaviitteessä.

YK:n raportti sukeltaa myös pää edellä keskusteluun koskien täydellistä huumausaineiden laillistamista. Viime vuoden World Drug Report väisti tämän kysymyksen täysin. Olkoonkin, että siinä referoitiin kiinalaisten oopiumpolitiikkaa 1800-luvulla. Tämän vuoden raportti alkaa pitkällä argumenttilistauksella laillistamista vastaan. ”Miksi päästäisimme valloilleen huumausaine-epidemian kehitysmaihin? Ihanko vain sen vuoksi, että voisimme myötäillä liberaaleja väitteitä, joita huumemyönteiset eturyhmät ajavat – heillä kuitenkin on käytössään ylellisyys nimeltä vieroitushoito”, raportissa todetaan.

658125

Silti YK tekee myös huomattavan myönnytyksen laillistamisen kannattajille, jotka ovat pitkään väittäneet, että kieltopolitiikka johtaa väkivaltaan ja epämääräisten maanalaisten verkostojen kasvamiseen.

Raportin mukana julkaistu lehdistötiedote kertoo, että ”Raportin esipuheessa Antonio Maria Costa tutkiskelee keskustelua huumekontrollin kumoamisesta. Hän myöntää, että kontrolli on luonut laittoman mustan pörssin kaupan, joka on kasvanut makrotaloudellisiin mittoihin, ja jonka toimintatapoihin kuuluvat väkivalta ja korruptio”.

Jack Cole on ”Lainvalvojat Kieltolakia Vastaan” (Law Enforcement Against Prohibition, LEAP) -yhdistyksen toimitusjohtaja sekä eläkkeelle jäänyt huumepoliisi. Aikoinaan hän on toiminut peiteoperaatioissa. Hän vastustaa raportissa käytettyä sanaa ”kontrolli”, nykyisen politiikan yhteyteen liitettynä.

”Maailman ’huumetsaari’ Antonio Maria Costa haluaisi sinun uskovan, että laillistamisliike tahtoisi poistaa huumausainekontrollin”, Cole sanoo ja jatkaa: ”Päinvastoin me vaadimme, että hallitukset vaihtaisivat epäonnistuneen kieltopolitiikan järjestelmään, joka oikeasti säätelisi ja kontrolloisi huumausaineita, myös niiden puhtautta ja hinnoittelua – puhumattakaan heistä, jotka tuottavat huumeita, sekä kenelle niitä saa myydä. Kieltolain aikana ei voi harjoittaa tehokasta kontrollia, kuten meidän olisi jo pitänyt oppia epäonnistuneista kokeiluista alkoholin suhteen Yhdysvalloissa vuosina 1920–1933.”

Lähde:

http://www.huffingtonpost.com/2009/06/24/un-backs-drug-decriminali_n_220013.html


Toiminnot

Tietoja

15 responses

28 06 2009
mushi

Hienoa, hienoa. Suunta kohti parempaa 🙂

29 06 2009
markus jokinen

ei kait sitä päätä sittenkään voi hakata seinään loputtomasti (vai voiko vielä sittenkin?)

29 06 2009
anandamidi

Ja kestänee vähintään 20v ennenkuin Suomen änkyrät suostuvat edes harkitsemaan moisten juttujen lukemista.. Tästäkään en ole lehdessä nähnyt mainintaa..

29 06 2009
Hellscream

Amen. Ehkäpä, vihdoin ja viimein, kysymyksessä olevista asioista aletaan puhua rehellisesti tarkastellen molempia puolia aidosti. Tähän asti homma on ollut vain kukkahattutätien huutoa toiselta puolelta ja keskustelu tyssää siihen.

30 06 2009
Jake Jelli

Jos vihdoin päästäisiin eteenpäin tästä ”Ensimmäinen kannabispiiikki tappaa aina” 😀 vouhotuksesta. Suomessa kyllä sen verran vanhoollista tuo johtoporras että ei kyllä moneen kymmeneen vuoteen tule mitään tapahtumaan, ellei jenkit ja ruotsi tee jotain ensin niin suomihan seuraa sitten perässä 🙂

1 07 2009
Top Posts « WordPress.com

[…] YK tukee huumausaineiden dekriminalisointia uusimmassa raportissaan Täyskäännös! YK tukee huumausaineiden dekriminalisointia uusimmassa raportissaan. YK ylistää avokätisesti […] […]

2 07 2009
100 000 kävijän raja rikki! « Kannabisuutiset

[…] vauhtia kuitenkin kirii kuitenkin uutinen YK:n uusista tuulista, joka sai ensimmäisenä täytenä päivänään lähes 900 katselukertaa ja […]

4 07 2009
Meksikossa sallitaan pienten määrien hallussapito « Kannabisuutiset

[…] Samankaltaisia mediassa huomiotta jääneitä uutisia ovat mm. kannabiksen dekriminalisointi Tsekissä, Latinalaisen Amerikan entisten presidenttien vaatimus dekriminalisoida kannabis, sekä tuoreimpana YK:n raportti, jossa tuetaan dekriminalisointia. […]

8 07 2009
Ikäloppu

Asiaa! Vihdoin ymmäretään ajatella itse, eikä vain mennä propagandan johdattelemana. Seurataa muiden maiden mallia, Suomen tyylillä rajusti perässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jos tutkimukset ovat osottautuneet positiiviseksi asian suhteen, niin turha tosiasioita kiistää omilla vajailla argumenteilla ”minusta huumeet ovat pahasta”. Näin se vaa menee. Lama-ajat ovat kohta ohi kun verotulot alkaa kohoamaa ja urakalla.

22 08 2009
Meksiko dekriminalisoi kaikki huumeet « Kannabisuutiset

[…] huumeet ovat olleet dekriminalisoituja vuodesta 2001 ja se on saanut kehuja linjastaan. Sekä YK että EU ovat molemmat raportoineet Portugalin […]

23 08 2009
kannabis=lääke,eihuume

Sais juu toi vanhoillinen ja idioottimainen oikeistohallitus nyt oikeesti luopua niistä lapsena heille pakkosyötetyistä ajatuksista että joo ”kannabis on pahasta”, kun oikeesti asia on päinvastoin. Herätkää nykypäivään ja kohdatkaa tosiasiat!
Teihin saatanan kapitalisteihin vois upota se tosiasia että laillistamisen tai dekriminalisoinnin myötä kannabiksesta saatavat tulot siirtyis valtiolle.

27 08 2009
bööy

pelkään pahoin, ettei ole tulossa pitkiin aikoihin lailliseksi millään tavoin suomessa ehkä 20v päästä asiaa on tutkittu ja nähdään tuleeko siitä mitään, jos kuitenki se on ollut laillista joskus niin kai siinä joku juju on vielä vain ollut miksi on taas kielletty.

3 03 2010
Joonatan

http://transform-drugs.blogspot.com/2010/02/unodc-censors-its-own-website-making.html <- YK sensuroi dekriminalisointia puolustavan tekstinsä. Repikää siitä.

2 05 2010
Organo Performano

http://www.adressit.com/kannabis

28638 vaatii kannabista lailliseksi Suomessa.

19 04 2016
ed

Ite pössyttelen silloin tällöin selkäkipuuni kun muut lääkkeet ei auta.mulla on samantekevää onkonlaillista tai ei mutta ainoa mikä poistaa järkyttävät kivut pois.saisi laillistaa suomessa ja se toisi verotulojakin suomeen ja töitä.ei mulla muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: