Kannabis voi auttaa huumeriippuvuuksien hoidossa

12 06 2009

Yleisesti ajatellaan, että huumehoidossa olevan potilaan minkä tahansa päihteen käyttö pienentää hoidon onnistumisprosenttia.  American Journal on Addictions -lehdessä julkaistu uusi tutkimus kuitenkin  ehdottaa, että asia ei ole aina näin.

Tutkimus tarkasteli opiaattiriippuvuuden vuoksi hoidossa olevia, jotka käyttivät naltreksoni-nimistä lääkettä. Naltreksonihoidon tehokkuutta on tutkijoiden mukaan ”suuresti rajoittanut huono hoitoon sitoutuminen”. Tutkimus oli suunniteltu testaamaan kahta erilaista tukimuotoa, joiden tarkoituksena on auttaa potilaita pysymään naltreksonihoidossa. Osana tätä tutkimusta tutkijat tarkastelivat muiden aineiden käyttöä säännöllisin vastaanottokäynneillä suoritetuin virtsatestein.

nal

Vastoin yleistä luuloa potilaat, joilla oli ”ajoittaista” kannabiksen käyttöä (1–79 % virtsatesteistä antoi positiivisen tuloksen) pysyivät mukana hoito-ohjelmassa lähes neljä kertaa pidempään kuin ne, jotka pyrkivät pysyttelemään täysraittiina. ”Jatkuvasti” kannabista käyttäneiden (80 % tai enemmän positiivisia virtsatestejä) sitoutuneisuus hoitoon oli lähes identtinen raittiiden tutkittujen kanssa.

Tutkijat huomauttavat, että hyödyllinen vaikutus oli kaikkein selkein hoidon alkuvaiheessa. Kannabiksen käyttö ei liittynyt ainoastaan parempaan hoidossa pysyttelemiseen, vaan myös lääkkeiden otto oli yhtenäisempää, ja  hoidon aikana potilailla oli tapana säilyttää kannabiksen käyttönsä taso tai lisätä sitä. Tutkijoiden mukaan tämä ”viittaa itselääkintään. Tutkimustulokset ovat kiinnostavia koska ne ehdottavat, että kohtuullinen kannabiksen käyttö voi saada aikaan hyödyllisiä farmakologisia vaikutuksia, jotka parantavat naltreksonin sietoa hoidon alkuviikkoina.”

Lähde:

http://www.opposingviews.com/articles/research-marijuana-use-can-help-treat-drug-abuse-r-1244508946


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: