Lääkekannabis Suomessa – myötätunto voittaa?

7 05 2009

Keskiviikko 6.5.2009 oli harvinaisen poikkeuksellinen päivä suomalaisessa mediassa. Keskustelussa oli esillä lääkekannabis eikä sitä piiloteltu.

8.4.2009 YLE Radio Suomella lähetetyssä Taustapeili: Peter Nymanin pyöreä pöytä -ohjelmassa esiintynyt Sirkka Hämäläinen nosti keskustelussa esiin myös lääkekannabiksen.

Jakso on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa.

Vajaata kuukautta myöhemmin HS uutisoi asiasta ja pian lähtivät muutkin mediat mukaan:

Suomen Pankin entinen pääjohtaja: ”Vanhuksille kannabista”

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen ihmettelee Helsingin Sanomissa, miksei vanhuksille voida määrätä lääkekannabista.

– Kyllä minä ainakin vanhainkodissa ottaisin ennemmin kipulääkettä, jolla on miellyttäviä sivuvaikutuksia, Hämäläinen toteaa Helsingin Sanomissa.

Hämäläinen on ottanut aiemminkin kantaa lääkekannabiksen puolesta. Radio Suomen Taustapeili-ohjelmassa hän on taannoin päivitellyt, miksi vanhuksia kaadetaan sänkyyn morfiinilla ja rauhoittavilla, mutta kannabis kielletään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200905069535676_uu.shtml
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/59087-suomen-pankin-entinen-paajohtaja-”vanhuksille-kannabista”

Myöhemmin saatiin vielä kommenttia Suomen lääketieteen eturivin mieheltä arkkiatri Risto Pelkoselta:

Arkkiatri ei näe ongelmia lääkekannabiksen valvotussa käytössä

Arkkiatri Risto Pelkonen ei näe periaatteellisia ongelmia kannabiksen valvotussa lääkekäytössä kipupotilailla. Pelkonen kuitenkin painottaa, että lääkekannabiksen hyötyjä ja haittoja on tutkittava. Lisäksi on katsottava, kuinka tarpeellinen lääkekannabis on.

– Jos se on tarkkaan valvottua se hoito, ja on sellaisia tilanteita, joissa se on parempi kuin muut, niin mikäs siinä, arvioi Pelkonen.

– Siitä on viime aikoina tullut aika paljon tutkimuksia, että se on hyvä kipulääke, kertoo Pelkonen.

Suomessa lääkekannabista käyttää tällä hetkellä laillisesti arviolta vain kymmenkunta potilasta.

Arkkiatrin mukaan lääkekannabista on Suomessa jarruteltu, koska on ajateltu, että kannabis sitä kautta leviäisi yleiseen käyttöön.

– Musta se vaara on ihan turha. Samalla tavallahan morfiinia käytetään kipulääkkeenä, sanoo arkkiatri Risto Pelkonen.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/05/872834

Poikkeuksellista keskustelussa oli puhujien asema yhteiskunnassa. Sirkka Hämäläistä voidaan pitää menestyneimpänä suomalaisena naisena ja veteraanivaikuttajana, joka on osoittanut älynsä ja pätevyytensä merkittävissä tehtävissä useaan kertaan.

Sirkka Hämäläinen on merkittävimpiä suomalaisia talousvaikuttajia. Kauppatieteiden tohtori Hämäläinen nousi ensimmäisenä naisena Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi vuonna 1991 ja seuraavana vuonna pääjohtaja Rolf Kullbergin seuraajaksi. Euroopan keskuspankin johtokuntaan hänet valittiin vuonna 1998. Hämäläinen toimii tällä hetkellä mm. Suomen Kansallisoopperan Säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Arkkiatri Pelkonen taas on lääketieteen puolelta tunnetuimpia ja arvostetuimpia hahmoja. Hänellä on pitkä menestyksekäs työura ja hänen sanaansa kuunnellaan niin lääketieteen ammattilaisten parissa kuin myös yhteiskunnan eri tasoilla poliitikoista lähtien.


Arkkiatri Risto Pelkonen on suomalainen lääkäri ja professori. Hän oli eläkkeelle jäämiseensä asti Helsingin yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkärinä vuosina 1981–1994. Pelkonen oli vuodesta 1967 Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sisätautiopin dosentti ja professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1990. Arkkiatri hän on ollut vuodesta 1995. Lisäksi hän oli hallituksen asettaman sovittelulautakunnan puheenjohtajana Tehyn työkiistassa 2007, ja oli mukana luomassa sovitteluehdotusta, joka hyväksyttiin.

Kannabis on ollut suomalaisessa keskustelussa ja mediassa tabu, josta ei saa puhua hyvää. Positiivisia tuloksia kannabiksesta saaneet syöpätutkimukset on vaiettu poikkeuksetta kuoliaaksi. Nyt näinkin arvostettujen yhteiskunnan tukipilareiden esiin tuomana keskustelu netissä suorastaan räjähti.

Puheenvuoroja oli puolesta ja vastaan, mutta enemmistö oli neutraalilla linjalla hyväksyen kannabiksen lääkekäytön. Myyttejäkin toki oli paljon ilmassa, mutta niiden painoarvo on onneksi laskenut faktatiedon levitessä.

Iltalehden päivän kysymys oli ”Pitäisikö lääkekannabis laillistaa?”. Vastaajia oli 10323 ja Kyllä vastasi murskaavat 93%. Vastaajien tahto ei jätä epäilyille mitään sijaa.

Keskustelun tiimellyksessä Kannabisuutiset saivat samana päivänä uuden kävijäennätyksen. Huimat 1441 kävijää. Edellinen ennätys oli 719 maaliskuun viimeiseltä päivältä. Kiitos kaikille linkittäneille!

Yksi päivä antoi aivan uutta valoa kannabiskeskusteluun, jota varsinkin poliitikot ovat kiertäneet kaukaa. Aiheeseen puuttumista on pidetty vaikeana ja vaarallisena. Sirkka Hämäläinen antoi kuitenkin esimerkkiä kansalaisrohkeudesta ja nosti vaikean asian esiin.

Huomionarvoista on, että omien sanojensa mukaan Hämäläinen havahtui aiheeseen YLE:n MOT:n tekemän lääkekannabisjakson aikana. Ohjelman on toimittanut Riikka Kaihovaara ja hänen osaltaan teko on ehdottomasti hatunnoston arvoinen. Aihetta ei ole varmasti helppo tuoda esiin YLE:n isossa koneistossa. Ohjelmassa esiintynyt ja sen blogissa kirjoittanut kipupotilas Sirpa ansaitsee myös kehut julkitulostaan. Missään nimessä muita esiintyjiä väheksymättä. MS-taudista kärsivät Lahtiset saattoivat jopa tehdä historiaa käyttämällä kannabista laillisesti Suomen tv:ssä ja näyttämällä sen arkisuuden. Kyse ei ollutkaan mistään mystisestä ja vaikeasta.

Kyseinen ohjelma on edelleen katsottavissa:

MOT – Syntinen lääke (kolmessa osassa): http://www.youtube.com/watch?v=enO11OGWXew

Toimittaja Riikka Kaihovaaran blogi kyseisestä jaksosta.

Vaikuttaa, että kansalaisrohkeutta löytyy nyt eniten naisistamme! Kumarrus ja virtuaaliset kukkapuska ja suukko kämmenelle Sirkalle, Riikalla ja Sirpalle.

Toivottavasti keskustelu ei kuihdu, vaan päätyy nyt poliitikkojen tasolle, jotka lopulta päätökset tekevät. Tähän mennessä poliitikko, joka on puhunut kannabiksesta muuten kuin tuomitsevasti, on leimattu ja pyritty ampumaan nopeasti alas. Rosa Meriläinen sai jopa syytteen tunnustettuaan kokeilunsa, mutta oikeus voitti ja syyte hylättiin. Sirkka Hämäläisen esimerkki antaa uutta toivoa ajatukseen, että kannabiksesta olisi mahdollista keskustelussa asiallisesti myös Suomessa.

Lääkekannabis on erityisluvalla laillista. Sen laillisia käyttäjiä on jo Suomessa. Ongelmia kuitenkin on ja ilmassa on paljon disinformaatiota. Reseptejä on lähes mahdoton saada ja esimerkiksi Turussa kipupotilas on joutunut taistelemaan sosiaaliviraston kanssa lääkkeiden maksuista. Sairaalle ei haluttaisi maksaa edes lääkkeitä, joita ilman hän ei pärjää. Muutoksia tarvittaisiin, mutta se vaatii avointa keskustelua. Toivottavasti sen aika on tullut.

Vielä samana päivänä peruspalveluministeri Paula Risikko otti kantaa tilanteeseen perinteiseen sävyyn:

– Lääkekannabista voidaan määrätä ainoastaan erityistapauksissa, kun kaikki muut keinot on kokeiltu. Tällaisia ovat esimerkiksi krooninen hermokipu. Myös joissain MS-tautitapauksissa lääkekannabiksesta on ollut etuja, Risikko sanoo.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/59172-ministerin-nakemys-kannabishoidoista-”ei-ihmelaake”

Kantana siis on, että on kannabis pyritään pitämään marginaalissa, ja että vaikka se olisi paras hoitokeino niin sitä ei anneta ennen kuin kaikki muut hoitokeinot on käyty läpi. Jos siis esimerkiksi syöpään kuolemassa oleva haluaisi helpottaa pahoinvointiaan kannabiksella, niin hänellä olisi edessään kokeilujen polku, joka kestäisi pidempään kuin hän.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että aiemmin lääkekannabisreseptejä kirjoittaneet lääkärit ovat saaneet paimenkirjeitä, joissa heitä on kehotettu lopettamaan niiden kirjoittaminen. Lääkelaitos on joitain hakemuksia hylännyt ja samalla antanut melkoisen epäluottamuslauseen hoitavalle lääkärille. Kipupoli olisi nykyään ainoa paikka, josta lääkekannabisreseptejä saa ja he ovat ilmoittaneet, että se ei kuulu heidän politiikkaansa. Ikävää, että sairaiden hoitoa ohjaa politiikka, eikä halu auttaa.

Mukaan samaan uutiseen oli saatu lääkintäneuvos Terhi Hermansonin kommentteja. Hän esiintyi aiemmin mm. MOT – Syntinen lääke ohjelmassa ja oli yksi niistä harvoista, jotka pyrkivät lääkekannabista teilaamaan. Valitettavasti noinkin korkeassa asemassa ihminen voi näemmä elää vielä myyttien varassa.

– Jos kannabis todella olisi tehokas lääke, niin kyllä joku firma olisi kehittänyt siitä myyntiluvallisen lääkkeen, Hermanson toteaa.

Hermansonilta on jäänyt paljonkin huomaamatta. Myyntiluvallisia lääkkeitä kehitetään jatkuvasti, mm. GW Pharman Sativex ja Medical Marijuana Inc:in tiivistepastillit. Aiemmin on jo ollut synteettisiä tuotteita, jotka ovat kuitenkin olleet yhden syntetisoidun vaikuttavan aineen varassa ja yleensä heikkotehoisia. Bedrocan olisi valmis toimiva lääke, jota Suomessakin käytetään, mutta kuten Bedrocanin johtaja kuvaili MOT:ssa, heillä ei ole varaa lähteä kuusi miljoonaa maksavaan prosessiin, jossa tuotteesta tulisi ”virallinen lääke”. Miksi ihmeessä lähtisivätkään, heillä on jo tuote, jota sairaat ihmiset käyttävät menestyksellä useissa maissa. Bedrocan ei ole tyypillinen lääkeyritys ja siltä puuttuu myös voimakas lobbauskoneisto. Bedrocanin kyniä, läppärilaukkuja, golflomamatkoja ja seminaareja kaikilla herkuilla ei lääkäreillämme nähdä.

– Morfiini on osoittautunut täysin lyömättömäksi lääkkeeksi esimerkiksi monen syöpäpotilaan kohdalla. Voisi jopa sanoa, että se on ollut heidän viimeisten aikojen elämänlaadun pelastus, Hermanson kertoo.

Kaikkein erikoisinta onkin, että Hermanson pitää morfiinia ongelmattomana lääkkeenä, vaikka se on kaikin puolin haitallisempi tuote. Siihen kehittyy voimakas fyysinen riippuvuus ja sen käyttäjät saavat voimakkaita sivuoireita. Lääkelaitoksen Pirkko Paakkari ei suositellut kannabista, koska sen sivuvaikutuksena on euforia. Jokainen joskus morfiinia saanut tietää, että sen kanssa euforiassa siirrytään aivan toiselle tasolle. Tästä johtuu myös voimakas riippuvuuspotentiaali. On perin harmillista, että näinkin korkeassa asemassa olevat henkilöt kuten Paakkari ja Hermanson antavat yläastevalistuksen viedä heitä lääketieteellisten näyttöjen sijaan.

Turun Linnan Apteekkari Markku Knuutila totesikin oivasti MOT:n dokumentissa opiaattijohdannaisten määräämisestä ja vertasi sitä lievempään kannabikseen. Apteekkarina vuosikymmeniä toiminut henkilö ei voi ymmärtää, miksi hyvin voimakkaita ja melkoisella sivuvaikutusarsenaalilla olevia opiaattijohdannaisia voidaan määrätä rutiininomaisesti, mutta sivuvaikutuksiltaan miedompaa kannabista ei vaikka se parantaisi monen sairaan elämänlaatua.

MOT:ssa esiintyneet MS-potilaat toivat esiin yhden tärkeimmistä pointeista lääkekannabiksen suhteen. Koska he käyttävät sitä reiluja määriä jatkuvasti, päihdyttävyys katoaa täysin muutamassa päivässä. He saavat siis toimivaa lääkettä käytännössä ilman sivuvaikutuksia ja voivat elää suhteellisen normaalia elämää. Tämä on kuitenkin joidenkin mielestä väärin ja sairaiden pitäisi elää morfiinipöllyssä kyvyttömänä normaaliin elämään.

Kenellä tahansa lääkärillä on lupa kirjoittaa voimakkaita opiaatteja niin paljon kuin hän haluaa ja voimme luottaa siihen, että hän ei käytä asemaansa väärin. Vastuu esimerkiksi morfiinin määräämisessä on suuri, koska kyseessä on aine, joka voi tappaa jo pieninä annoksina. Tämän vuoksi lääkäri käy pitkän ja vaativan koulutuksen. Me voimme luottaa lääkäriimme.

Jostain syystä emme kuitenkaan muka voisi luottaa heihin kannabiksen suhteen, vaan tuote, joka ei ole koskaan tappanut ketään, on erityisluvallinen. Päätöksen tekevät lääkelaitoksen virkamiehet, jotka eivät koskaan ole potilasta tavanneet.

Uutistiimi toivoo, että lääkekannabikseen järjen sijaan pelolla suhtautuvat löytävät myötätunnon sisältään ja sallivat sairaiden käyttää heille parhaiten sopivaa hoitokeinoa.


Toiminnot

Tietoja

3 responses

1 06 2009
Valkotakki

Paakkarin Pirkolle sinne norsunluutorniin ihan tiedoksi, että opiaatit aiheuttavat erittäin suurta euforiaa, ja siis huom! tämä on nimenomaan yksi hoidollisista syistä, miksi niitä käytetään esim. syöpäsairailla. Siis heille halutaan antaa euforiaa viimeisille hetkilleen vuoteen pohjalla. Tämä on salonkikelpoista modernia lääketiedettä, humaania ja selväjärkistä.

Kysymys kuuluukin siis: miksi juuri kannabiseuforia on ei-toivottava ja paheksuttava? Hmmm…

Lisäksi tietenkin vielä, niin opiaattieuforia kuin kannabiseuforiakin hiipuvat vähitellen päivittäin pitkään suuria annoksia lääkinnällisesti käyttävillä.

25 10 2010
Naps

Oma isoisäni sairastui vuonna 1993 syöpään.
1997 hän sai morfiinia kotiin ja oli käytännössä kasvi, olin 7 vuotias tuolloin. Leikkisä isoisäni makasi euforisessa morfiinipöllyssä sängyn pohjalla lähes vuoden, ennen kuin syöpä vei hänet pois. 300 päivää sängyn pohjalla.
Minusta kannabista ei pitäisi laillistaa jotta voimme aina vain tainnuttaa sairaan ihmisen sängylle eikä hänestä ole sen koommin yhteiskunnallista taakkaa ennen kuin hän kuolee.

22 11 2010
Mesoteliooma

Kannabis lailliseksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s




%d bloggaajaa tykkää tästä: