Kannabis ja aivot

5 05 2009

Alkuperäinen teksti Paul Armentano

Journal of Clinical Investigation -lehdessä julkaistu aineisto, joka osoittaa, että kannabinoidit voivat kiihdyttää aivosolujen kasvua, on sytyttänyt uudestaan kansainvälisen keskustelun koskien kannabiksen vaikutusta aivoihin. Monet aiemmat pseudotieteelliset kampanjat ovat yrittäneet yhdistää kannabiksen käytön lukuisiin kognitiivisiin häiriöihin, mutta moderni tutkimus ehdottaa jotain, mitä kannabispiireissä on epäilty jo pitkään: yrtti on hyväksi sinulle.

brain_on_drugs

Kannabinoidit ja neurogeneesi (hermosolujen kasvu)

”Tutkimus kääntää hampputietouden päälaelleen”, kertoi Globe and Mail lokakuussa. Uutistoimitukset läpi Pohjois-Amerikan ja muun maailman välittivät samanlaisia otsikoita – joihin kaikkiin reagoitiin monumentaalisella hiljaisuudella viranomaisten ja lainvalvojien taholta. Miksi kaikki kohu? Saskatchewan yliopiston tutkijat Saskatoonissa havaitsivat rotilla, että synteettisten kannabinoidien antaminen lisäsi uusien aivosolujen kasvua hippokampuksen alueella aivoissa ja merkittävästi vähensi ahdistuneisuuden ja masennuksen kaltaisia oireita.

Tulokset järkyttivät tutkijoita, jotka huomauttivat, että lähes kaikki muut niin sanotut ”väärinkäytettävät päihteet”, mukaan lukien alkoholi ja tupakka, vähentävät neurogeneesiä aikuisilla. Tämä tulos oli isku vasten kasvoja kaikille, jotka ovat kehdanneet väittää, että ”hamppu tuhoaa aivosoluja”.

Vaikka olisikin liian aikaista yhdistää aineisto ihmisiin, vähintäänkin aineisto vahvistaa käsitystä, että kannabinoidit ovat yleensä vaarattomia aivoille ja että edes pitkäaikainen kannabiksen käyttö ei todennäköisesti aiheuta vaaraa aivojen toiminnalle. Havainnot tarjoavat myös lisää todisteita kannabiksen mahdolliseen rooliin masennuksen ja ahdistuneisuuden hoidossa ja että kannabispohjaiset lääkkeet voivat jonain päivänä tarjota turvallisemman vaihtoehdon perinteisille masennuslääkkeille kuten Paxil ja Prozac.

Cannabinoidspromote embryonic and adult hippocampus neurogenesis and produce anxiolytic and depressant-like effects. The Journal of Clinical Investigation. 2005

Kannabis ja sen aivosoluja suojaava vaikutus

Moderni tiede on kumonnut käsityksen kannabiksen vaarallisuudesta aivoille. Sen lisäksi tieteelliset löydöt osoittavat että kannabinoidit itse asiassa suojaavat aivosoluja, erityisesti alkoholin aiheuttamilta aivovaurioilta. Äskettäin suoritetussa tutkimuksessa – ironian havaitsee jokainen lukija – Yhdysvaltain kansallisen mielenterveysinstituutin (NIMH) tutkijat raportoivat, että ei-psykoaktiivinen kannabinoidi kannabidioli (CBD) vähensi etanolin aiheuttamia solukuolemia aivoissa jopa 60 prosentilla. ”Tämä tutkimus tarjoaa ensimmäisen näytön CBD:n toiminnasta aivosolujen suojana in vivo (elävässä elimistössä) …estäen ryyppyputkessa etanolin aiheuttamat aivovauriot”, tutkimuksen tekijät kirjoittivat Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics -lehden toukokuun 2005 numeroon. Alkoholimyrkytys on yhdistetty satoihin estettäviin kuolemiin vuosittain Yhdysvalloissa maan tautien kontrollointikeskusten (CDC) mukaan. Kannabis taas ei voi aiheuttaa kuolemaa yliannostuksen kautta.

Toki monet yhdysvaltalaiset neurologit ovat tienneet kannabiksen suojaavasta vaikutuksesta aivosoluihin jo vuosia. NIMH:n tutkijat havaitsivat 1998 mahdollisuuden, että luonnolliset kannabinoidit voivat estää aivohalvauksen ja akuutin päävamman aivoja vaurioittavia vaikutuksia. Samankaltaisia tuloksia saatiin tutkijoiden toimesta Hollannissa, Italiassa ja uusimpana 2005 Japanissa. Kuitenkaan yritykset mitata synteettisten kannabinoidilääkkeiden potentiaalia aivosolujen suojaajana ihmisillä eivät ole olleet sitovia.

Comparison of cannabidiol, antioxidants and diuretics in reversing binge ethanol-induced neurotoxicity. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 2005

Cannabidiol prevents cerebral infarction. Stroke. 2005

Post-ischemic treatment with cannabidiol prevents electroencephalographic flattening, hyperlocomotion and neuronal injury in gerbils. Neuroscience Letters. 2003

Neuroprotection by Delta9-tetrahydrocannabinol, the main active compound in marijuana, against ouabain-induced in vivo excitotoxicity. Journal of Neuroscience. 2001

Cannabidiol and Delta9-tetrahydrocannabinol are neuroprotective antioxidants. Proceedings of the National Academy of Sciences. 1998

Kannabinoidit ja aivosyöpä

Harva syöpä on yhtä aggressiivinen ja tappava kuin aivosyöpä. Aivokasvaimet valtaavat nopeasti terveen aivokudoksen ja yleensä niihin ei tehoa kirurgia tai perinteiset lääketieteen hoitokeinot. Yksi vaikuttaja, johon ne reagoivat on kannabis.

Kirjoittaessaan elokuun 2005 Journal of Neurooncology -lehteen California Pacific Medical Center Research Institute:n tutkijat raportoivat, että THC annettuna hoitona ihmisten kasvaimien monimuotoisiin solulinjoihin vähensi pahanlaatuisten solujen kehittymistä ja lisäsi ohjattua solukuolemaa nopeammin kuin vastaavanlaisena hoitona annettu synteettinen kannabisreseptori agonisti (reseptorinaktivoija), WIN-55,212-2. Tutkijat huomasivat myös, että THC tavoitti pahalaatuiset solut jättäen terveet huomiotta tehokkaammin kuin synteettinen vaihtoehto. Potilaat, joilla on diagnosoitu glioblastooma-aivokasvain (GBM), kuolevat ilman hoitoa yleensä kolmen kuukauden kuluessa.

Aiemmin Italiassa suoritettu tutkimus on myös osoittanut CBD:n kyvyn estää glioomasolujen (johtavat aivosyöpään) kasvu niin in vitro (esim. petrimaljassa) kuin myös in vivo eli elävillä eläimillä annoksesta riippuvaisella tavalla. Tämän johdosta espanjalainen tutkijaryhmä selvittää parhaillaan voisiko kallonsisäinen kannabinoidihoito pidentää hoitamattomiksi luokiteltujen aivokasvainpotilaiden elinikää.

Äskettäin tieteellinen analyysi Medical Chemistryn lokakuun numerossa huomautti, että aivosoluja suojaavan ja aivosyöpää tuhoavien ominaisuuksiensa lisäksi THC, CBD ja muut kannabinoidit pysäyttävät keuhkosyövän, leukemian, ihosyövän, paksusuolisyövän, eturauhassyövän ja rintasyövän.

Cannabinoids selectively inhibit proliferation and induce cell death of cultured human glioblastoma multiforme cells. Journal of Neurooncology. 2005

Cannabinoids and cancer. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2005

Anti-tumor effects of cannabidiol, a non-psychotropic cannabinoid, on human glioma cell lines. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 2003

Kannabinoidit ja aivorappeuma

Viimeaikaiset todisteet osoittavat myös, että kannabinoidit voivat hidastaa tiettyjen aivorappeumatautien kehitystä, kuten esimerkiksi MS-tauti, Parkinsonin tauti, Alzheimerin tauti ja lihasrappeumatauti (ALS). Eläinkokeet ovat osoittaneet, että kannabinoidit viivyttävät tautien kehittymistä ja estävät aivorappeumaa hiirillä tehdyissä malleissa Parkinsonin taudissa, MS-taudissa ja lihasrappeumataudissa. Tästä johtuen Journal of Neurological Sciences -lehti kertoi: ”On olemassa lukuisia todisteita – – jotka tukevat oletusta, että kannabinoidijärjestelmä voi hidastaa aivorappeuman prosesseja, jotka aiheuttavat progressiivisia tauteja”. Britanniassa tutkitaan parhaillaan auttavatko oraalisesti nautitut THC- ja kannabistiivisteet MS-taudin hidastamiseen.

Cannabinoids and neuroprotection in CNS inflammatory disease. Journal of the Neurological Sciences. 2005

Amyotrophic lateral sclerosis: delayed disease progression in mice by treatment with a cannabinoid. Amyotrophic Lateral Sclerosis and Other Motor Neuron Disorders. 2004

Cannabinoids inhibit neurodegeneration in models of multiple sclerosis. Brain. 2003

Kannabis ja kognitiivisuus (tajunta, muisti, oppiminen jne.)

Entäpä väitteet kannabiksen vahingollisista vaikutuksista kognitiivisille kyvyillemme? Tieteelliseen lähdeaineistoon tutustuminen osoittaa huhut ”tyhmistä polttelijoista” valheellisiksi. American Journal of Addictions -lehdessä julkaistun kliinisen aineiston perusteella kannabiksen käyttämisellä — mukaan lukien pitkäaikainen ”raskas” käyttö — on, pahimmillaankin, vain vähäistä vaikutusta kognitiivisiin kykyihin ja muistiin. Harvard Medical Schoolin tutkijat suorittivat aivojen magneettikuvauksia 22 pitkäaikaiselle kannabiksen käyttäjälle (keskimäärin 20 100 polttelukokemusta) ja 26 kontrollipotilaalle (joilla ei ollut ollenkaan kokemuksia kannabiksen käytöstä). Kuvauksissa ei ilmennyt ”merkittäviä eroja” kontrolliryhmän ja pitkäaikaiskäyttäjien välillä, tutkimus kertoo.

Aiemmat kokeet kertovat samaa. Lokakuussa 2004 Psychological Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa tutkittiin kaksosilla mahdollisia haittavaikutuksia kannabiksen pitkäaikaiskäytössä, raportoitiin ”pitkäaikaisesta kannabiksen käytöstä aiheutuneita vaikutuksia kognitiivisiin kykyihin ei havaittu”. 2003 Journal of the International Neuropsychological Society -lehdessä julkaistu meta-analyysi ”epäonnistui paljastamaan oleellisia, systemaattisia vaikutuksia pitkäaikaisella, säännöllisellä kannabiksen käytöllä kognitiivisiin toimintoihin niillä, jotka eivät olleet akuutisti vaikutuksen alaisena”. 2002 Canadian Medical Association Journal -lehdessä julkaistu kliininen testi määritti, että ”marijuanalla ei ole pitkällä aikavälillä negatiivisia vaikutuksia yleiseen älykkyyteen”.

Lopuksi, 2001 Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että pitkäaikaiskäyttäjät, jotka kieltäytyivät kannabiksesta viikoksi ”eivät osoittaneet käytännössä merkittäviä eroja kontrolliryhmään (niihin, jotka olivat polttaneet kannabista alle 50 kertaa elämänsä aikana) 10 neuropsykologisen testin sarjassa”. Tutkijat lisäsivät vielä, ”entiset pitkäaikaiskäyttäjät, jotka eivät olleet käyttäneet ollenkaan tai hyvin vähän kannabista kolme kuukautta ennen testejä, eivät [myöskään] osoittaneet merkittäviä eroja kontrolliryhmään missään testeissä yhtenäkään testipäivänä”.

Lack of hippocampal volume change in long-term heavy cannabis users. American Journal of Addictions. 2005

Neuropsychological consequences of regular marijuana use: a twin study. Psychological Medicine. 2004

Non-acute (residual) neurocognitive effects of cannabis use: A meta-analytic study. Journal of the International Neuropsychological Society. 2003

Current and former marijuana use: preliminary findings of a longitudinal study of effects on IQ in young adults. Canadian Medical Association Journal. 2002

Neuropsychological Performance in Long-term Cannabis Users. Archives of General Psychiatry. 2001

Lähde:

http://norml.org/index.cfm?Group_ID=6812


Toiminnot

Tietoja

22 responses

7 05 2009
sirkkuperkele

On se kumma kun sitä ei voida laillistaa.
K-18
Valvontaan. Laatu tarkkailuun kans. offtopic mutta joo viduddaa ku täällä eioo kommentteja 😀

7 05 2009
Akelsi

Onhan tuo joo erikoista…olen jutellut monen hollantilaisen tuttavan kanssa siitä miten systeemi siellä on toiminut.Ja asia on niin että vahvempien huumaavien aineiden käyttö on vähentynyt huomattavasti. Minusta olisi hienoa jos kanna saataisiin lailliseksi. Porttiteoriatkin ovat aivan huuhaata, kannabis portti vahvempiin, ja paskat. Tupakasta tai alkoholista kaikki lähtee, sitten halutaan kokeilla kannabista, mutta sehän on järjestäytyneen rikollisuuden hoivissa(myyminen), siitä johtuen ihmisille tulee mieleen kokeilla vahvempiakin koska niitä on tottakai saatavilla ja niitä myös tyrkytetään.MUTTA jos kanna olisi laillista se ei enään olisi järjestäytyneen rikollisuuden hoivissa joten voin väittää että vahvempien huumaavien aineiden käyttö vähenisi huomattavasti. Kiitos.toivon että artikuloin asiani tarpeeksi selkeästi.:)

5 06 2009
jehabi

Totta alkoholin alaisenahan tehdään kaikki kokeilut ku tarjotaan jotain paskaa niin se myöskin yleensä otetaan koska arviointikyky paskenee. Holihan sitä pahinta huumetta on mitä lähimarketissakin myydään, tunnen aika vähän alkoholin kohtuukäyttäjiä jotka jois ennen nukkumaanmenoa viinilasin tai toisenkin.

2 07 2009
100 000 kävijän raja rikki! « Kannabisuutiset

[…] luetuin on Lista kroonisista tiloista, joita voi hoitaa kannabiksella (1600), ja kolmantena artikkeli Kannabis ja aivot […]

27 10 2009
samuli

khyl noi edelliset kommentit on täyttä asiaa ja allekirjotan kaikki noi…on se khyl niin kumma juttu ku ei ole edes sitä laillista lääkehamppua suomessa.vaan syötetään kourallisia todella vahvoja lääkkeitä kivun hoitoon kun kaikki hoituis yksinkertasesti yhdellä ainoalla luonnon kasvilla.

6 01 2010
Kemikaaleja vastaan

Totta jokainen sana, liekköhän kauan menee tajuta että ne kemikaalit tuhoaa ihmistä paljon enemmän kuin kannabis.

5 05 2010
release hemp

Jos kannabis laillistetaan uskon että siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa , että lääkärin määrämistä rauhoittavista kautta unilääkkeistä menee huomattavasti enemmän sekaisin ja vieroitus oireet ovat samaa luokkaa kun pitkällä ryyppyputkella tai amfetamiinin laskuissa.Itse vieroittauduin alkoholista hampulla ja myös onnistuin ongelmitta . Marihuonan kanssa voi tehdä päänsä sisällä sopiuksen mikä on huomattavasti helpompaa kuin alkoholin tai tupakan kanssa koska kannabis ei koukuta pahasti.

17 08 2010
Sime

Haluan huomauttaa että lääkekannabis on laillinen Suomessa.

16 09 2010
Let the truth be known...

Lääkekannabis on laillinen kyllä, mutta erittäin vaikeasti saatavilla!

21 10 2010
ahhah

ahahahahahahhiii

28 04 2011
Maria

Lääkekannabis on laillinen suomessa, mutta mitäs sanotte tähän:

Suomalainen mies sairasti pitkään anoreksiaa, jonka kautta tulivat muita ongelmia kuten sydän- ja verisuonisairauksia. Miehelle syötettiin kaikkia mahdollisia lääkkeitä, mitä vain oli saatavilla. Mies kertoi lääkäreille lääkekannabiksesta, ja pyysi viimeisenä vaihtoehtona lupaa kokeilla sitä. Lääkärit eivät suostuneet, ja mies kuoli kuukausi myöhemmin.

Tästä voi jo huomata, että myös lääkkeenä kannabiksen käyttö on erittäin vaikeaa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kannabiksen laillistaminen olisi ainoastaan hyvä asia. Suomen valtio saisi kannabiksen myynnistä huikeat verorahat?! Eikä laittomuuden syytä voi puolustaa sillä, että toteutuisi ns. porttiteoria. Jos kannabista saisi lähikaupoista – tai kioskeilta, alkoholin sekä tupakan tapaan… Tarjoaako kassaneiti sinulle astetta vahvempia huumeita? EI.

Ja jos mietitään, kuinka moni perheenisä pienen pössyttelyn jälkeen hakkaa vaimoaan? Ei kukaan! Alkoholi – sekä perheväkivalta tapauksetkin vähenisivät varmasti!

Jos eduskunnassa olisi yhtään viisaampaa porukkaa, jotka osaisivat ajatella järjellä, Suomessa olisi saanut pössytellä laillisesti jo monia vuosia

14 12 2011
SkyHigh

Jos kannabis olis laillista niin kuinka monen luulet ostavan sitä ”kaupan kassalta” jos vaihtoehtona on oma kasvatus?? Eihän se ole yksilön kannalta kannattavaa ostaa suurella katteella ja veroilla kaupasta kun voi ite kasvattaa ”puol’ilmasiks”!

Eli tässäpä ongelma: miksi valtio haluaisi laillistaa päihteen jota jokainen voi kasvattaa kotioloissa ja valtio ei tienaa siitä mitään!

Ja eduskunnassa on viisasta porukkaa. Niillä on vaan ihan eri agenda jota ne toteuttaa.

11 05 2011
Tertsa

Moro! Ehdottomasti kannabis lailliseksi vähenisi rikollisuus ja väkivaltakin!!!

24 07 2011
happuvastainen

viisasta textiä täällä pakko myöntää vaikka kannabista vastaan olen.

11 08 2011
Nimetön

Alkoholista saatavat veroeurot voisi siirtää kannabiksen laillistamisella (Vaikka Alkon myyntiin) valtiolle.Eikä ainakaan minun mielestäni haitat olisi yhtä suuret kuin on alkoholihaitat suoraan ja epäsuoraan.Kaikenmaailman porttiteoriat voi heittää kankkulan kaivoon.Jos siitä lähdetään että kannabis on portti, niin eiköhän siirretä se portti ihan kahvin juonnin opetteluun ja siitä eteenpäin….

27 08 2011
Nimetön

Juu se pitäis kyllä laillistaa!!

4 09 2011
Nimetön

ja plussana seki et jos laillistus, käyttö ei olisi jatkuvaa, koska saanti on niin helppoa. ihmismieli on tyhmä. mikä on laitonta,sen käyttö ehdottomasti suurempaa. mutta jos budia on joka paikas, nii putkeen kyllästyy..ja ratista käryämiset vähenee jii än ee.. hemp to the people!

14 12 2011
SkyHigh

Ei lääketeollisuus halua että ihmiset paranee ja voi hyvin. Miks ihmeessä? Sehän ois huonoo bisnestä! Te kaikki jotka luulette että lääketeollisuus ja perinteinen lääketiede haluaa että kaikki olis terveitä ja hyvinvoivia ja selviäis mahdollisimman vähällä lääkityksellä OLETTE VÄÄRÄSSÄ!!! Turha sitä on yrittää laillistaa sitä kautta että yrittää saada lääketeollisuuden tekemään hyvän teon. Niitten pitää tienata sillä. Valtion pitää tienata sillä. Mitä valtio ja lääketeollisuus siitä tienaa jos viinan juojat alkaakin pösyttelemään pilvee eikä menekään enään rapakuntoon?? EI MITÄÄN!!!

28 02 2012
Nimetön

SkyHigh
Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Häpeän silmät päästäni tieteen ja lääketieteen edustajien puolesta!!! Eivät todellakaan halua ihmisen parasta vaan oman pussinsa paksuus on tärkeintä. Itsekeskeistä sakkia koko porukka.

9 12 2012
plantisaherb

asiaa! kyl jos mul olis mahollisuus nii jakaisin niit lääkkeit vaikka ilmasiks, ku ei niitte lääkkeiden kustannus kumminkaa nii paljoo maksa, se on vaa just nimenomaa se tyyppi kuka on keksiny nii haluu pulittaa mahollisimman paljon massii siit ku jengin pitää maksaa siit jos ne haluu sitä lääkettä,

3 11 2012
Nimetön

Ja kuinkahan monta prosenttia lääkelaitosten myynnistä on esim. kipulääkkeet, syöpälääkkeet, masennuslääkkeet, unilääkkeet ja monet muut? Veikkaanpa, että helvetin monta. Ja koska lääkelaitokset tuntuvat omistavan koko maailman, niin nehän tekee kaikkensa ettei kyseinen kasvi, (jota muuten ei voi patentoida) tulisi lailliseksi kasvattaa.

8 01 2012
jaakko

SkyHigh,
”Mitä valtio ja lääketeollisuus siitä tienaa jos viinan juojat alkaakin pösyttelemään pilvee eikä menekään enään rapakuntoon?? EI MITÄÄN!!!”

Valtio itse asiassa ”tienaisi” huomattavasti terveemmästä ja sitä kautta tuottavammasta väestöstä. Viinanjuonnin haitalliset vaikutukset kansantalouteen on hyvin tiedostettu. Muuten olen samaa mieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: