Kirkleen huumeasiantuntija: Ei todisteita yhteydestä kannabiksen ja mielenterveysongelmien välillä

18 02 2009

Britanniassa kannabis uudelleenluokiteltiin viime kuussa ja se nostettiin C-luokasta B-luokkaan.

Heti kun kannabis luokiteltiin uudelleen vuonna 2004 B-luokasta C-luokkaan, alkoi kampanja, joka ehdotti kannabiksen olevan paljon vaarallisempaa kuin sen käyttäjät ja kannattajat haluaisivat ajatella.

Tätä ajatusta on kannattanut entinen West Yorkshiren poliisipäällikkö Keith Hellawell Huddersfieldistä. Hän toimi edellisen hallituksen ”huumetsaarina”, korkean tason neuvonantajana.

Joitakin hänen neuvojaan noudatettiin – suurta osaa ei. Kun silloinen sisäasiainministeri David Blunkett päättäväisesti ajoi läpi kannabiksen uudelleenluokittelun alempaan luokkaan Hellawell ärsyyntyi ja erosi.

Monet lääketieteen ammattilaiset tukevat häntä ja sanovat, että on suuri virhe luokitella kannabis miedoksi. Varsinkin, kun nyt on liikkeellä paljon vahvaa kannabista, skunkkia.

Eräät lääkärit ovat sanoneet, että nuoruusiän riippuvuus kannabiksesta voi johtaa joissain tapauksissa pysyviin kognitiivisiin muutoksiin. Joidenkin mukaan säännöllinen käyttö kiihdyttää psykoosin tai skitsofrenian puhkeamista.

On esitetty, että käyttö johtaisi sosiaalisten taitojen, muistin ja keskittymiskyvyn heikkenemiseen ja että se voi johtaa masennukseen, vainoharhaisuuteen ja itsemurhaan.

Lifeline Kirklees on vapaaehtoisjärjestö, joka on toiminut huumeriippuvaisten auttamiseksi ja tutustunut huumeriippuvuuksiin ja niiden seuraamuksiin vuodesta 1971. Sen jäsen Mike Linnell sanoo kuitenkin todisteiden näistä kauhuista olevan minimaalisia.

Hän kuvaili uudelleenluokitusta ”kammottavaksi”.

”Uskomme, että hallitus oli väärässä monissa asioissa”, hän kertoo.

”Uudelleenluokittelu ei ole ’oikea työkalu’, se ei estä mitään. Ei ole tarkkoja lukuja, mutta jokainen kysely osoittaa, että kannabiksen käyttö on tullut alas vuodesta 2002 ja jatkaa laskemistaan.

Kuitenkin poliisin tietoon tulleiden tapausten määrä on kasvanut rajusti. Pääosin tämä johtuu huumekoirien käytön lisäämisestä ja siitä, että poliisi on ottanut tavaksi pysäyttää ihmisiä kadulla.

Psykoottisten oireiden ja erityisesti skitsofrenian osalta tilastoissa ei ole minkäänlaista nousua.”

Ei ole olemassa tieteellisisiä todisteita siitä, että kannabis laukaisisi mielenterveysongelmia tai -sairauksia itsekseen.

On tehty paljon jalostustyötä, jotta ”skunk” (Ilmeisesti nimitystä skunk käytetään kaikista voimakkaammista lajikkeista oikeiden lajikenimien sijaan. -toim.huom.) olisi vahvempaa. Sitä on jalostettu THC:n lisäämiseksi, joka voi toimia psykoottina tai sen kaltaisena, mutta samaan aikaan myös CBD:n ja CBN:n määrä lajikkeissa on noussut ja nämä taas toimivat anti-psykootteina. On todennäköistä, että CBD:n ja CBN:n määrän nousu estää tai heikentää THC:n vaikutusta.

”Ei ole todisteita siitä, että kannabis tappaisi ketään. Toisaalta on kuitenkin arvioitu, että 40 000 nuorta kuolee vuosittain suoraan tai epäsuorasti alkoholin väärinkäytön takia”, Mike kertoi.

”Jos katsomme kaikkia päihteitä mitä nuorille on tarjolla, niin kannabis on vähiten vaarallinen. En lobbaa kannabiksen laillistamisen puolesta, mutta haluan, että sen vaarat pidetään oikeassa mittakaavassa.”

Lähde:

http://www.examiner.co.uk/news/local-west-yorkshire-news/2009/02/04/kirklees-drugs-counsellor-no-evidence-to-link-cannabis-and-mental-illness-86081-22848809/


Toiminnot

Tietoja

3 responses

26 02 2009
Atte Nieminen

Älkää pliis alentuko denialistien tasolle. Miksi blogaatte vain positiivisista kannabisuutisista, kun niitä negatiivisiakin on olemassa. Esim. tämä tutkimus kannabiksen ja kivessyövät yhteydestä, joka pisti silmään yksi päivä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Kannabiksen+k%C3%A4ytt%C3%B6+voi+kaksinkertaistaa+nuorten+miesten+kivessy%C3%B6p%C3%A4riskin/1135243387293

En haulla löytänyt täältä mainintaakaan asiasta vaikka olette varmaan uutisesta tietoisia (Onko tätä tärkeämpiä kabbabisaiheisia uutisia muka niin paljon, että voitte sen perusteella jättää tämän huomioimatta. Epäilen).

Tuo hesarin uutinen esittää hypoteesit tuloksina ja vaikenee tutkimuksen laajuudesta ja totuus on paljon kannabismyönteisempi kuten esim tämä postaus vihjailee http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=113768&tstart=200

Miksi ette siis nostaneet kyseistä tutkimusta ja sen uutisointia pöydälle näyttääksenne valtamedian kannabisuutisoinnin virheelliseksi? Minusta on parempi ottaa kaikki uutiskynnyksen ylittävät kannabisaiheiset uutiset ja varsinkin tutkimukset esille riippumatta mihin valoon se ehkä loppupeleissä kannabiksen laittaa (useimmiten hyvään ja siten voitetaan epäilevät puolelle). Avoin journalismi luo uskottavuutta 🙂

Ugh. Olen puhunut.

Ja anteeksi, jos olin töykeä ja/tai väärässä eli blogaattekin myös negatiivissävyitteisistä kannabisuutisista. Olen vaan kyllästynyt, että asiat valitaan esitettäviksi vain jos ne tukevat omaa kantaa sataprosenttisesti. Jos itsensä ajama asia on oikea, niin sen ajamiseen ei tarvita yksipuolista uutisointia.

26 02 2009
kannabisuutiset

Hei Atte

Pyrimme mahdollisimman neutraaliin uutisointiin ja painotuksemme on ulkomaisissa uutisissa, joista ei vielä mainintaa ole suomalaisessa mediassa.

Pointtisi on hyvä ja mielellämme lisäisimme uutisten määrää huomattavasti. Toimimme kuitenkin hyvin rajallisella vapaaehtoisten määrällä ja siksi painotamme uutisia, joista ei ole mitään mainintaa täällä kylmässä pohjolassa vielä ollutkaan.

Ko. tutkimus on sinällään mielenkiintoinen ja Hesarin versio siitä todella pöyristyttävä. Ehkä palaamme siihen vielä.

Otamme ilolla kaikki uutisvinkit ja mielenkiintoiset jutut vastaan. Myös uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita. 🙂

6 07 2009
Tutkimus kumoaa väitetyn yhteyden kannabiksen ja mielisairauksien väliltä « Kannabisuutiset

[…] myös uutisemme: Thc voi parantaa skitsofrenian oireita, Kirkleen huumeasiantuntija: Ei todisteista kannabiksen ja mielenterveysongelmien välillä ja Tutkimus selventää kannabiksen ja skitsofrenian […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: