Kannabiksen terveysriskit eivät lisääntymässä

12 02 2009

Miehillä, jotka käyttävät kannabista säännöllisesti, on 1:5000 mahdollisuus kehittää sairaus kuten skitsofrenia erään brittiläisen asiantuntijan mukaan. (Tuoreen tutkimukseen mukaan kehittää on väärä termi, sillä kannabis vain tuo esiin perinnöllisiä psykoottisia piirteitä ihmisillä, joilla niitä olisi esiintynyt joka tapauksessa. Katso lisää tästä https://kannabisuutiset.wordpress.com/2008/11/12/tutkimus-selventaa-kannabiksen-ja-skitsofrenian-yhteytta/. -toim. huom.)

Mutta professori David Nutt, joka on Britannian hallituksen Huumeiden väärinkäytön neuvoa-antavan neuvoston (ACMD) puheenjohtaja, sanoo, että riski mielenterveydelle kannabiksen osalta ei ole alkoholia suurempi.

”Olemme kirjoittaneet kolme raporttia ja lukeneet jokaisen julkistetun tutkimuksen 30 vuoden ajalta. Emme usko, että riskit ovat lisääntymässä”, Nutt kertoi.

”Kun katsomme tätä todistusaineistoa, olemme nähneet valtavan lisäyksen kannabiksen käytössä, mutta vähennyksen skitsofrenian osalta.”

Alkoholi aiheuttaa kannabista todennäköisemmin riippuvuuden.

”Se (alkoholi) aiheuttaa aivovaurion vitamiinivajauksen kautta ja vieroitusoireet voivat johtaa psykoosiin. Ylipäänsä alkoholin ja kannabiksen riskit mielenterveydelle eivät ole kauhean erilaisia.”

Britannian hallitus päätti nostaa kannabiksen luokitusta ja siirsi sen B-luokkaan vastoin ACMD:n neuvoa. Pääosin tämä tapahtui, koska hallitus sanoi olevan kasvavia todisteita siitä, että se aiheuttaa vahinkoa mielenterveydelle.

Kannabis on yhdistetty skitsofreniaan, sairauteen, joka voi aiheuttaa hallusinaatioita, vainoharhaisuutta, järjettömiä kuvitelmia ja sekavaa puhetta ja ajattelua.

Alec Jacobs, 29-vuotias skitsofreenikko Kentistä, oli ennen kannabiksen suurkuluttaja.

”Kuulin ääniä ja tulin hermostuneeksi ja masentuneeksi. Uskon, että kannabis näytteli osaa minulle tapahtuneissa asioissa. Poltin paljon skunkkia ja se saattoi lähettää minut psykoosiin.”

”21-vuotiaana koin vaikeaksi olla ihmisten lähellä ja en voinut polttaa enää, koska se ei tehnyt minulle mitään hyvää. Uskon, että vaikutus kestää kauan ja tuntuu vielä. Tulen edelleen masentuneeksi ja hermostuneeksi ja tunnen tavallaan olevani ansassa.”

Professori Nutt arvioi kuitenkin yhteyden kannabiksen ja näin vakavan mielenterveysongelman välillä ”mahdolliseksi, mutta heikoksi”.

Erään tuoreen tutkimuksen mukaan hallituksen pitäisi estää 5000 miestä ja 12000 naista polttamasta kannabista estääkseen yhden skitsofreniatapauksen molemmissa ryhmissä.

”Kannabiksen käyttäminen vie muutaman ihmisen reunan yli, mutta väestön valtaosan ja kansanterveyden kannalta todellista riskiä ei ole”, hän kertoi.

Suurin osa skitsofreniaa sairastavista tapaa kärsiä henkilökohtaisista ongelmista kuten masennuksesta, mutta vakavimmat tapaukset voivat johtaa vaaralliseen käytökseen.

Marc Middlebrook, 27, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen viime vuonna hänen puukotettuaan tyttöystävänsä Stevie Bartonin kuoliaaksi, koska Marc uskoi hänen olevan osa salajuonta hänen murhaamisekseen.

Oikeus kuuli, että hän oli pahentanut mielenterveysongelmiaan ”itsepäisesti” jatkamalla kannabiksen polttamista lääkärin käskettyä häntä lopettamaan se.

Toimittaja puhui Stevien äidin Jackie Bartonin kanssa. Hän on entinen psykiatrinen sairaanhoitaja.

Hän ei sanonut syyttävänsä kannabista tyttärensä kuolemasta.

”Sanon aina, että kannabis ei tappanut tytärtäni, Marc tappoi.”, hän kertoi. ”Tunnen paljon ihmisiä – lääkäreitä, eri alojen ammattilaisia, sairaanhoitajia – jotka ovat polttaneet kannabista vuosia tekemättä yhtään rikosta.”

”Ei ole järkeä seisoa heiluttamassa sormea ja sanoa, että tämä on väärin. Ihmisten pitää saada tietää faktat ja tällä hetkellä on paljon informaatiota ja vastainformaatiota kannabiksen ympärillä”, Jackie sanoi.

”Minkä viestin annamme ihmisille, kun laskemme kannabiksen C-luokkaan ja sen jälkeen nostamme sen takaisin B-luokkaan? Sellaisen, ettemme tiedä lainkaan, mitä olemme tekemässä”, hän jatkaa.

”Ei tehdä tästä noitavainoa. Ei kirota kaikkia kannabiksen käyttäjiä, se olisi väärin.”

”Tarvitsemme aikuisen suhtautumisen. Hankitaan lisää tietoa.”

Lähde:

http://news.bbc.co.uk/newsbeat/hi/health/newsid_7852000/7852776.stm


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: