Britannian hallituksen päätös uudelleenluokitella kannabis on epälooginen ja toimimaton. Mutta sillä voi olla myös positiivisia seuraamuksia.
Mikä sekasotku kannabiksen uudelleenluokittelu onkaan ollut, mutta ehkä se on hyvä asia. Luokittelu alkoi Britanniassa 1971 huumeiden väärinkäytön lain nojalla ja kannabis luokiteltiin B-luokkaan. Se on keskimmäinen luokitus, johon kuuluu myös mm. amfetamiini ja Ritalin ja tämän ryhmän aineiden hallussapidosta voi seurata viiden vuoden vankilatuomio. Vuonna 2004 David Blunkett laski kannabiksen luokitusta C-luokkaan, joka on alin luokitus ja tämän ryhmän aineiden hallussapidosta voi seurata kahden vuoden vankilatuomio.
Syitä luokan muutokseen oli monia ja pääasiallinen syy oli se, että kannabiksen aiheuttamat haitat ovat selvästi pienempiä kuin muiden B-luokkaan kuuluvien aineiden. Monet poliisit kertoivat, että heidän aikansa käytettäisiin paljon tehokkaammin hyödyksi vaarallisempien huumeiden torjunnassa ja että yhteiskunnalle koitui paljon vahinkoa kannabiksen kieltolakiin liittyvän rikollisuuden vuoksi. Julkisesti oli hätäännystä siitä, että käyttö lisääntyisi luokittelun alentamisen myötä, mutta todisteet muista maista viittasivat päinvastaiseen. Tämä oletus osoittautui täysin oikeaksi ja kannabiksen käyttö todellakin väheni.
Mitä sitten tapahtuikaan? Toukokuussa 2008 Jacqui Smith ilmoitti haluavansa kumota päätöksen ja palauttaa kannabiksen B-luokkaan. Hän sanoi olevansa huolestunut todisteista, joiden mukaan kannabiksen polttaminen on yhdistetty skitsofreniaan sekä skunkin ja muiden ”voimakkaiden” kannabiksen muotojen lisääntyneestä tarjonnasta.
On olemassa todisteita yhteydestä skitsofreniaan, mutta sairastuneiden ihmisten lukumäärät ovat erittäin pieniä, mahdollinen riski pieni ja korrelaation syy on vielä tuntematon (esimerkiksi ihmiset, jotka perinnöllisesti kehittävät skitsofrenian, ovat herkemmin itselääkitsemässä itseään kannabiksella). Osa tutkimuksesta ehdottaa, että ei ole olemassa yhteyttä ja että ihmiset, joilla on todettu ”kannabispsykoosi”, olisivat kehittäneet samat oireet joka tapauksessa, mutta syyttävät huumetta. Tämän pohjalta onkin erittäin mielenkiintoista tietää, että 50-luvulta lähtien kannabiksen käyttö on lisääntynyt todella merkittävästi, mutta skitsofreniaa ei silti esiinny aikaisempaa enempää.
Katso myös uutinen kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä : https://kannabisuutiset.wordpress.com/2008/11/12/tutkimus-selventaa-kannabiksen-ja-skitsofrenian-yhteytta/
Kuinka hallituksen pitäisi päättää toimistaan näiden argumenttien ollessa tiedossa? Hyvin järkevä tapa on osoittaa riippumaton komitea pohtimaan tieteen meille antamia tietoja ja antamaan meille suosituksia. Juuri tämän Britannian hallitus tekikin ja huhtikuussa 2008 Huumeiden väärinkäytön neuvoa antava neuvosto antoi raporttinsa ja suosituksena tutkittuaan valtavan määrän todisteita, tutkimustuloksia ja kuultuaan useita eri järjestöjä ja ryhmittymiä. He neuvoivat pitämään kannabiksen alemmassa C-ryhmässä. Niinpä pääministeri Gordon Brown ja sisäasiainministeri Jacqui Smith yksinkertaisesti jättivät heidän lausuntonsa huomiotta.
Jälleen kerran kannabis on palannut B-luokan huumeeksi. Jacqui Smtih sanoo haluavansa ”suojella kansaa” ja sisäasiainministeriön nettisivut kertovat ylpeänä kannabiksen uudelleenluokituksen olevan osa strategiaa ”perheiden ja yhteisöjen suojelemiseksi”. Samaan aikaan kuitenkin heidän itse nimittämänsä neuvosto tarkkaan todisteita harkittuaan, neuvoja kuunneltuaan ja pohdittuaan mahdollisia suosituksia sanoo uudelleenluokituksen tekevän juuri päinvastoin.
Hulluus ei kuitenkaan lopu tähän. Sen sijaan, että kannabis palautettaisiin B-luokkaan ja sitä koskisivat samat säännökset kuin muita sen ryhmän aineita, niin se saakin erityiskohtelun nuhteluin, varoituksin ja syyttein nuorille ja varoituksin ja takavarikoin vanhemmille käyttäjille, jotka jäävät kiinni hallussapidosta. Paikan päällä annettavat pikasakot tullaan esittelemään mahdollisimman pian. Tuomioistuimet ovat hämmentyneitä ja vihaisia ja sanovat pikasakkojen olevan jotain mitä ei voi hyväksyä.
Miten tästä kaaoksesta voi tulla mitään hyvää? Turvallisin ja reilun keino kannabista kohtaan on sen säännöstely ja valvonta, sitä voitaisiin myydä kaupoissa järkevällä hinnalla ja kunnollisilla pakkauksilla, varoituksilla ja ennen kaikkea verotettuna. Voitot ja kontrolli saataisiin pois rikollisten käsistä.
Tämän on vielä jonain päivänä tapahduttava. Emme voi jatkaa enää pitkään tässä kieltolain järjestelmässä, joka ruokkii rikollisia ja vahingoittaa kansalaisia. Tämän hetken sekaannus osoittaa, että hallitus ei kykene ajattelemaan ihmisten parasta, ei kuuntele asiantuntijoiden neuvoja, eikä kykene edes luomaan vakaata ja toimivaa laillista kehystä kannabikselle. Tämä voi viedä meidät lähemmäs kohti kannabiksen kieltolain päättymistä.
Lähde:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jan/27/reclassification-cannabis-jacqui-smith
Vastaa