Laita hieman hamppua betoniisi

6 01 2009

Usein kielteisesti leimattu hamppukasvi on muuttumassa Euroopassa laajalti hyväksytyksi, luontoystävälliseksi raaka-ainevaihtoehdoksi betonin ja tiilen valmistukseen rakennusteollisuudessa. USA:n markkinoilla tuote ei ole saanut vielä jalansijaa. Hamppupohjainen betoni eli hiekan, runkoaineena toimivien hampunvarsien, kalkin ja betonin sekoitus saavuttaa yhä laajempaa suosiota Euroopassa. Hampun etuja ovat uusiutuvuus, erinomaiset lämmön- ja äänieristysominaisuudet sekä pieni hiilijalanjälki.

Hamppubetonia ei voi käyttää kantaviin seiniin, mutta se on silti erittäin monikäyttöinen materiaali: sitä voidaan valaa harkoiksi tai kiinteäksi massaksi puurakenteiden ympärille ja sitä voidaan jopa suihkuttaa monille pinnoille. Materiaali on erittäin energiatehokasta ja sitä voidaan käyttää moniin tarkoituksiin kuten katon ja katon alusrakenteiden eristeeksi, kiinteiden seinien valamiseen sekä seinäntäytteeksi puurakenteisessa talossa.

Nopeakasvuisen hamppukasvin aikanaan jätteeksi luokiteltuja varsia prosessoidaan ja käytetään uudistuvana runkoaineena betonissa. Hamppu on erittäin sitkeä kasvi, vähähoitoinen ja vähän torjunta-aineita tai vettä tarvitseva. Kasvin ”ongelma” on kuitenkin sen suhde erääseen psykoaktiviiseen lähisukulaiseensa. Tänä päivänä lukuisat yritykset kuten Tradical ja Hemcrete menestyvät Euroopassa ja niiden hamppupohjaisia tuotteita on onnistuneesti sovellettu monenlaisissa hankkeissa. Kuten suuret teollisuudenalat yleensä, Amerikan rakennusteollisuus on hidas hyväksymään ja ottamaan käyttöön uusia työskentelytapoja ja teknologioita. Vaikka hamppupohjaisen betonin lupaus on varma, sen tulevaisuus USA:ssa ei ehkä niinkään.

Lue lisää: http://www.americanlimetec.com/ ja http://www.limetechnology.co.uk/home/index.php

Lähde: http://blog.ecolect.net/2008/11/put-a-little-hemp-in-your-concrete/Toiminnot

Tietoja

Yksi vastaus

5 06 2009
Brittihallitus rakentaa hamppukoteja « Kannabisuutiset

[…] Katso myös uutisemme: Laita hieman hamppua betoniisi […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: