Kannabisreseptori on kasvainten kukistaja

2 01 2009

Tutkimus osoittaa, että kannabinoidireseptori CB1 esittää merkittävää roolia kasvainten kukistajana ihmisen paksusuolen ja peräsuolen alueen syövissä. Tutkimus esiteltiin Cancer Research -julkaisussa.

colon_resize

CB1 on tunnettu kivun- ja pahoinvoinninlievittäjänä, mielialansäätelijänä ja ruokahalunstimuloijana sen toimiessa telakkana viestittävälle kannabinoidien molekyyliryhmälle. Se voi nyt toimia uutena reittinä syöpien ehkäisyssä ja hoidossa.

”Havaitsimme, että CB1:n ilmentyminen on useimmissa paksusuolen- ja peräsuolenalueen syövissä menetetty ja kun se tapahtuu, syöpää edistävä proteiini on vapaa edistämään solukuolemaa”, sanoi vanhempi tutkijatohtori , lääkäri Raymond Dubois, Teksasin yliopiston M.D. Andersonin syöpäkeskuksen rehtori ja varajohtaja.

DuBois ja hänen avustajansa Vanderbilt-Ingramin syöpäkeskuksesta osoittivat myös, että CB1 ilmentymistä voidaan palauttaa jo olemassa olevalla lääkkeellä nimeltä decitabine. He havaitsivat, että hiiret jotka olivat alttiita suolistokasvaimille ja joilla oli myös toimivat CB1-reseptorit kehittivät vähemmän ja pienempiä kasvaimia kun niitä hoidettiin lääkkeellä joka matkii kannabinoidireseptorissa ligandin toimintaa. Ligandit ovat molekyylejä jotka toimivat sitoutumalla tiettyihin reseptoreihin. Agonistit ovat synteetisia molekyylejä jotka matkivat luonnollisia molekyylejä.

”Kannabinoidien potentiaalinen sovellus syöpälääkkeenä on hyvin mielenkiintoinen näkökulma, koska jo nyt kannabinoidien agonisteja kehitetään kemoterapian ja säteilyhoidon sivuvaikutuksen hoitoon”, DuBois sanoo.

”CB1:n saaminen toimimaan ja sen jälkeen kannabinoidiagonisteillä hoitaminen voisi tarjota uuden lähestymistavan suolistosyöpien hoitoon ja ehkäisyyn.”

Kannabinoidit ovat joukko ligandeja jotka palvelevat erilaisissa solujenviestintätehtävissä. Jotkut niistä ovat kehon sisäisesti tuottamia (endokannabinoidit). Ulkoiset kannabinoidit ovat ihmisen tekemiä versioita ja niitä joita esiintyy kasveissa. Näistä tunnetuin on hampun aktiivinen ainesosa THC.

Reseptorien sulkeutuminen metylaatiolla

Endokannabinoidien viestintä on tärkeää ruoansulatuksen normaalille toiminnalle ja sen on havaittu suojaavan suolistoa tulehduksia vastaan. Koska krooninen tulehdus on tunnettu riskitekijä suolistosyövissä, tutkijat päättivät katsoa tarkemmin kannabinoidireseptorien roolia hiirien suolistosyövissä.

”Ihmiset ovat tutkineet kannabinoidia syövän yhteydessä aiemminkin, yleensä koeputkikokeissa”, DuBois sanoo.

”Molekulaarista mekanismia reseptorien menettämiseen ja sen vaikutuksia syöpään ei ole aiemmin havainnollistettu.”

Aluksi ryhmä havaitsi, että CB1 puuttuu suurimmalta osin 18:ssa kaikkiaan 19:sta ihmiskasvainnäytteestä ja 9:ssä kaikkiaan 10:sta suolistosyöpien solulinjoista. Myöhemmin havaittiin, että geeni joka tuottaa CB1 proteiinia ei ollut vahingoittunut, vaan se oli sulkeutunut kemiallisesti metyyliryhmän kiinnittymisen seurauksena. Metyyli on hiiliatomi jota ympäröi kolme vetyatomia.

Solulinjojen hoitaminen decitabinella, metyylin vähentäjällä, auttoi joihinkin leukemian muotoihin, poisti metyyliryhmiä palauttaen geenin ilmentymiä 7:ssa 8:sta solulinjasta ja palautti CB1-proteiinin täysin kolmessa linjassa.

Seuraavaksi ryhmä havaitsi, että CB1-geenin poistaminen hiirillä jotka spontaanisti kehittävät syöpää ennakoivia polyyppeja johti 2,5 – 3,8 kertaiseen polyyppien määrään ja 10-kertaiseen määrään suurta kasvua joka todennäköisimmin kehittyy syöväksi.

Niiden hiirten joilla oli CB1-reseptoreja hoitaminen endokannabinoidien agonisteilla johti polyyppien vähenemiseen 16,7 – 50 prosentilla. Vähennys oli kaikkein suurinta suurilla polyypeilla.

CB1 vaikeuttaa syöpää suojelevan proteiinin selviämistä

Kannabinoidien on aiemmin osoitettu tappavan syöpäsoluja laboratoriakokeissa lisäämällä apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa. Ryhmä vahvisti CB1:n roolin apoptoosissa osoittaen, että syöpäsolut joissa on korkea CB1:n ilmentyminen olivat herkkiä apoptoosille kun niitä hoidettiin kannabinoidien agonisteilla. Solulinjat vaimennetuilla CB1-reseptoreilla vastustivat solukuolemaa.

Sarja kokeita osoitti, että CB1 vauhdittaa syöpäsolukuolemaa vaientamalla proteiinia joka tunnetaan nimellä survivin. Survivin on yliedustettuna lähes jokaisessa ihmiskasvaimessa, mutta normaalissa kudoksessa se on lähes huomaamaton, DuBois huomauttaa. Survivinin yliedustus on usein liitetty ikävään lopputulokseen ja vähentyneeseen apoptoosiin suolistosyöpäpotilailla. Tutkijat korostivat erityisesti solujen signalointiväylää jota aktivoimalla CB1 vähentää survivinin määrää.

”Pelkkä kannabinoidien määrän lisäämisen suolistosyövässä ei toimi, jos CB1-reseptorit eivät ole läsnä”, DuBois sanoo. Tämä viittaisi siihen, että hoitamalla ensin metyyliä vähentävillä aineilla, kuten decitabinella, CB1:n uudelleenaktivoimiseksi kasvaimessa ja tämän jälkeen hoitamalla kannabinoideilla voisi olla erittäin tehokas vaikutus suolistosyöpiin.

CB1-puutos on myös yhdistetty Huntingtonin tautiin, Alzheimerin tautiin ja MS-tautiin. Laajempi tutkimus on tarpeen jotta sen rooli noissa taudeissa ja erilaisissa syövissä saataisiin määriteltyä. Ryhmä analysoi myös toisen kannabinoidireseptorin nimeltä CB2, mutta ei havainnut sillä yhteyttä suolistosyöpiin tai niiden kehitykseen.

He myös hoitivat hiiriä CB1-antagonistilla, yhdistelmällä joka sitoo reseptorin, mutta ei aktivoi sitä. Hiiret joiden CB1-reseptori oli blokattu tällä tavoin osoittivat selvää lisäystä sekä polyyppien määrässä, että koossa. CB1- antagonisti nimeltä rimonabant on tällä hetkellä markkinoitu joillakin alueilla lääkkeeksi painonpudotukseen. Tutkijat huomauttavat, että potilaan riski suolistosyöpiin pitäisi näissä tapauksissa aina arvioida huolella ennen lääkkeen määräämistä.

Lähde:

http://cellnews-blog.blogspot.com/2008/08/cannabis-receptor-is-tumour-suppressor.html


Toiminnot

Tietoja

2 responses

21 03 2009
Post Scriptum » Oikea aika laillistaa kannabis?

[…] Kannabisuutiset: “Kannabisreseptori on kasvainten kukistaja“. […]

20 04 2009
Kannabiksella voi olla lieventäviä ja parantavia vaikutuksia syöpään « Kannabisuutiset

[…] Kannabisreseptori on kasvainten kukistaja […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: