Kannabistiiviste kutistaa aivokasvaimia

30 12 2008

Kannabistiiviste voi kutistaa aivokasvaimia ja parantaa muita syöpiä estämällä niitä ruokkivien verisuonien kasvun, ehdottaa tutkimus.

brain-tumor

Kannabiksen aktiivisen ainesosan on aiemmin havaittu parantaneen aivokasvaimia rotilla. Manuel Guzzmán Complutensen yliopistosta Espanjasta kollegoineen on havainnollistanut kuinka kannabistiiviste estää kasvainten suonien kehitykselle tärkeän kemikaalin syntymisen ja leviämisen. Tätä suonien kasvua ja kehittymistä kutsutaan angiogeneesiksi.

Ensimmäistä kertaa ryhmä on havainnollistanut kuinka kannabinoidit estävät tämän kemikaalin kehittymisen ihmisillä joilla on ollut aivosyöpien agressiivisin versio glioblastoma multiforme.

Christina Blázquez Complutensen yliopistolta yhdessä työtoverinsa kanssa muistuttaa tulosten olevan vielä alustavia. ”Mutta se on erinomainen paikka jatkaa tutkimuksia” hän kertoi New Scientistille.

”Kannabinoidi estää angiogeneesin vastetta – jos kasvain ei voi suorittaa angiogeneesiä, se ei voi kasvaa” hän selittää. ”Eli jos voit parantaa angiogeneesiä toisella puolella ja tappaa syöpäsolut toisella puolella voit yrittää uutta hoitoa syöpään”.

”Tämä tutkimus tarjoaa uuden tärkeän pääainesosan syöpälääkkeisiin tähdäten syövän verensaantiin”, sanoo Richard Sullivan joka toimii Cancer Research UK:n kliinisten ohjelmien johtajana.

Rasvamolekyyli

Ryhmä testasi delta-9-tetrahydrokannabinolin vaikutuksia 30 hiirellä. He havaitsivat, että kannabistiiviste vähensi useiden suonien kasvutekijän (VEGF) tuotantoon liittyvien geenien esiintymistä.

VEGF on kriittinen angiogeneesissä, joka mahdollistaa kasvainten kasvattaa verkosti verisuonia kasvunsa turvaamikseksi. Kannabinoidi merkittävästi alensi VEGF:n aktiivisuutta hiirillä ja kahdella aivokasvainpotilaalla, tutkimus osoittaa.

Lääke teki tämän lisäämällä keramidi-nimisen rasvamolekyylin aktiivisuutta, tutkimus ehdottaa. Lisäämällä keramidin inhibiittoria kannabinoidien kyky estää VEGF:ää vaimeni.

Pieni ja veretön

”Havaitsimme kasvainten (hiirillä) olevan pienempiä ja verettömämpiä”, lisää Blázquez. Hänen mukaansa syöpäkasvainten kalpeus heijastaa puutosta verentoimituksessa hoidon seurauksena. Ihmispotilailla ”se vaikuttaa toimivan, mutta on vielä kovin varhaista”.

”Vaikkakin tämä työ on alkutekijöissään niin muut tutkijat ovat jo demonstroineet että VEGF on tärkeä kohde lääkkeiden kehityksessä useille syöville.” Sullivan muistuttaa.

Hän korostaa lisätyön merkitystä kannabinoidien yhdistelmille. ”Kannabinoideista täytyy kerätä paljon tietoa tulevaisuudessa, koska on jo olemassa lukuisia VEGF inhibiittoreita kliinisessä kehityksessä”.

Kaksi tutkimuksessa mukana olevaa potilasta ovat 14 muun mukana kliinisesti testaamassa lääkettä. Potilaat saavat yhden kierroksen hoitoa, joka kestää muutaman päivän ja heidän selviytymistään ja yleistä terveyttään tarkkaillaan.

Lähde:

http://www.newscientist.com/article/dn6283-cannabis-extract-shrinks-brain-tumours.html


Toiminnot

Tietoja

2 responses

21 03 2009
Post Scriptum » Oikea aika laillistaa kannabis?

[…] Kannabisuutiset: “Kannabistiiviste kutistaa aivokasvaimia“. […]

20 04 2009
Kannabiksella voi olla lieventäviä ja parantavia vaikutuksia syöpään « Kannabisuutiset

[…] Kannabistiiviste kutistaa aivokasvaimia […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: