Alkoholin kieltolaki päättyi yli 70 vuotta sitten – mitä me olemme oppineet?

21 12 2008

On aika tuoda kannabis vastuulliseen kontrolliin ja lopettaa monopoli jonka olemme tarjonneet järjestäytyneelle rikollisuudelle.

norml_remember_prohibition_

Kun lähestymme Yhdysvaltain alkoholin kieltolain päättymisen 75. vuosijuhlaa (Suomessa kieltolaki päättyi 5.4.1932 -toim.huom.) on huomionarvoista kuinka vähän katumusta tämän hyvää tarkoittaneen, mutta pahaa tehneen kokemuksen lopettaminen aiheuttaa. Jopa kongressi on jälkikäteen ylistänyt tätä päätöstä useasti.

Kieltolain aiheuttamien ”dramaattisen laittomien toimien lisääntymisen, vaarallisen mustan pörssin alkoholin tuotannon, järjestäytyneen rikollisuuden ja laille alistumattomuuden” jälkeen kongressi totesi, että kieltolain kumoaminen antoi mahdollisuuden ”läpinäkyvän ja vastuunalaisen järjestelmän luomisen myynnille ja jakelulle” joka loi ”miljardeja dollareita liittovaltion- ja myyntiveroina ja miljardeja lisää talouteen vuosittain.”

Tästä huolimatta kannabislait osoittavat, että emme todellakaan ymmärrä miksi kieltolaki epäonnistui.

Useimmat amerikkalaiset tietävät miksi alkoholin kieltolaki epäonnistui 1920-1933, mutta jotkut ovat sen jo unohtaneet. Tässä siis kertausta asiaan.

Se alkoi yrityksenä parantaa kansakunnan terveyttä ja tuottavuutta, vähentää alkoholin väärinkäytön sosiaalisia kustannuksia ja leikata rikollisuuden määrää, mutta sillä oli täysin päinvastainen vaikutus. Kieltolain ensimmäisinä vuosina tuli kulutukseen pudotusta, mutta pian käyttömäärät räjähtivät takaisin ja jopa yli aiempien määrien.

Koko alkoholiteollisuus oli luvanvaraisten valvottujen liikemiesten sijaan väkivaltaisten rikollisten käsissä. Nämä olivat valmiita ottamaan riskit joita laittomien tuotteiden salakuljettamiseen liittyi. Tähän oltiin valmiita erittäin suurten tuottojen ansiosta, tuottojen joiden räjähdysmäisen kasvun alkoholin laittomuus mahdollisti.

Tämä uusi maanalainen toimintaympäristö muokkasi alkoholista tuotteen. Laittomat kauppiaat havaitsivat pian, että oli mahdollista tehdä entistä enemmän rahaa voimakkaammilla tuotteilla, joita oli helpompi salakuljettaa ja piilottaa. Näkymätön ja kuljetettava tuote tuli elintärkeäksi toiminnalle. Tämä tarkoitti pienempiä määriä voimakkaampia tuotteita kuten pontikkaa ja pirtua.

Rikollisuuden vähentämisen sijaan alkoholin kieltolaki teki useimmista rikollisia, luoden aivan uudella laajuudella olevan rikollisten jengiväkivallan ja poliisin korruption.

1933 nämä tekijät sekä suuri lama ja kova tarve uusille verotuloille, joita laillinen alkoholin myynti toisi, oli saanut kansalaiset vaatimaan kieltolain päättämistä. Kumoaminen tapahtui nopeasti, eikä ollut kovinkaan kiistanalainen päätös. (Suomessa lain kumoamista kannatti 71 % vuoden 1931 kieltolakikansanäänestyksessä äänestäneistä.)

Nyt 75 vuotta myöhemmin me luulemme edelleen, että voimme kieltää suositun ja laajalti sosiaalisesti hyväksytyn päihteen – kannabiksen, joka on turvallisempi ja vähemmän addiktoiva päihde kuin alkoholi (Tätä tukevat mm. EU:n raportti vuodelta 2008 ja WHO:n raportti vuodelta 1999). Todisteet kieltolain epäonnistumisesta ovat kuitenkin yhtä kiistattomat kuin olivat 1933.

Tietenkin joitain erojakin löytyy. Alkoholin kieltolaki oli suunnattu erityisesti joitakin siirtolaisryhmiä kohtaan, erityisesti irlantilaisia, joiden ajateltiin olevan eniten kieltolain tarpeessa. Kannabiksen kieltolaki meni kuitenkin vielä pidemmälle vihanlietsonnassaan vähemmistöjä kohtaan – erityisesti mustia ja latinoja kohtaan, jotka edelleen kärsivät kohtuuttoman suuresta osuudesta kannabikseen liittyvistä pidätyksistä.

Toisin kuin alkoholi, joka oli jo ennestään suosittu ja laajalti hyväksytty kieltämisen aikaan, vain kaksi prosenttia kansasta oli käyttänyt kannabista päihteenä kun se kiellettiin marijuanan nimellä 1937. Useimmat ihmiset eivät olleet kuulleetkaan marijuanasta, vaan heille oli tuttuja vain nimet kannabis ja hamppu, jotka olivat tuohon aikaan eräitä käytetyimpiä lääkkeiden ainesosia. Mm. kansallinen lääkäriliitto AMA vastusti kieltolakia peläten sen vievän heiltä yhden tärkeimmistä parannuskeinoista.

Kieltolain kauhistuttavat seuraukset säilyivät kuitenkin sitkeästi. Kannabiksen käyttö on yleistynyt noin 4000 prosenttia siitä hetkestä kun siitä tehtiin kiellettyä. Yli 100 miljoonaa amerikkalaista, kaikki teknisesti rikollisia, ovat kokeilleet kannabista. Se on noin 40 prosenttia yli 12-vuotiaista.

George Masonin yliopiston julkisen politiikan asiantuntijan Jon Gettmanin vuoden 2006 raportin mukaan kannabis on USA:ssa nykyään eniten rahaa tuottava kasvi sadoltaan. Arviolta 36 miljardilla dollarilla vuodessa se ohittaa vehnän ja maissin yhteenlaskettuna.

Koska me kieltäydymme hyväksymästä järkevää säätelyä ja kontrollia kannabiksen valmistukseen ja myyntiin, lähes jokainen sentti menee rikollisille ja väkivaltaisille jengeille. He eivät maksa veroja tai vastaa kenellekään esimerkiksi lapsille myymisestä vaan toimivat vastuuttomin ja vaarallisin keinoin, aivan kuten toimivat alkoholin kieltolain aikaan salakuljettajat.

Tämän lisäksi FBI:n tuoreimman rikosraportin mukaan Yhdysvalloissa pidätettiin 873 000 kansalaista vuoden aikana kannabiksen takia ja tämä luku on noussut joka vuosi viimeisen viiden vuoden aikana. Se tarkoittaa kannabikseen liittyvää pidätystä joka 36. sekunti. Lähes 90 % näistä pidätyksistä on pelkkiä pienien määrien hallussapitorikoksia joihin ei liity välittämistä tai tuotantoa.

Nykyään me voimme myöntää, että alkoholin käytön ja väärinkäytön välillä on ero. Me keskitymme vähentämään oikeita kouriintuntuvia ongelmia joita alkoholi aiheuttaa, kuten alkoholismia, alaikäisenä juomista, rattijuoppoutta ja väkivaltaisuutta (Suomessa noin 80% väkivaltarikoksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena ja alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy). Me kuitenkin jätämme vastuulliset aikuiset juojat rauhaan.

On aika oppia virheistämme ja käsitellä vastuullisia aikuisia kannabiksen käyttäjiä samalla tavalla. Tällä tavoin voimme tuoda kannabiksen vastuullisen kontrollin alle ja lopettaa monopolin jonka olemme ojentaneet hopealautasella gangstereille.

Lähde:

http://www.alternet.org/drugreporter/110318/


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: