Kamppailu Oregonissa jatkuu: Saako potilas tehdä töitä?

11 12 2008

Taistelu lääkekannabiksesta työpaikoilla on alkanut – taas.

Teollisuuden lakimies yrittää sytyttää uudelleen neljä vuotta käynnissä ollutta taistelua polkeakseen Oregonin lääkekannabiksen käyttäjät ulos työpaikoistaan. Kannabiksen puolustajat pelkäävät, että tällä kertaa he lopulta häviävät taiston.

oregon01

Oregonin teollisuuden varapuheenjohtaja Dan Harmon on kiertänyt osavaltiota kertoen yritysjohtajille, poliitikoille ja virkamiehille, että hän vie 2009 läpi lain, joka sallii työnantajien erottaa lääkekannabiksen käyttäjät, vaikka he käyttäisivät sitä vain kotonaan.

Harmon sanoo myös runnovansa läpi vaatimuksen, jonka mukaan työnantajalla olisi oikeus vaatia tietoa onko työntekijällä lääkekannabiskortti. Tällä hetkellä sellainen on 20 547 oregonilaisella.

”Se tarkoittaisi, että heillä olisi oikeus ripustaa oveen kyltti, joka kieltää lääkekannabiksen käyttäjiä edes hakemasta töitä”, sanoo NORML:n Oregonin osaston vetäjä Russ Belville. ”He haluavat, että pomostasi tulee lääkärisi”.

Harmon, joka on rakennusjätti Hoffman Constructionin johtava oikeusedustaja toistaa poliisien sanat, jotka väittävät lain olevan laajalti väärinkäytettty. Harmon uskoo myös lääkekannabiksen olevan vaaraksi työpaikkojen turvallisuudelle.

”Meillä on sallivuutta aineiden hyväksikäytön ympärillä, tuolla on liike, joka haluaa laillistaa marijuanan ja tämä ei saa olla Troijan hevonen”, Harmon sanoo.

Oregonin laki sanoo, että työnantajan ei tarvitse sallia potilaiden kannabiksen käyttöä työpaikalla, mutta se ei sano mitään kotona tapahtuvasta käytöstä.

Harmon haluaa palauttaa jo kahdesti hylätyn lakiesityksen uudelleen käsittelyyn. Esitys muuttaisi lakia niin, että työnantajien ei tarvitsisi sallia lääkekannabiksen käyttäjiä ”huolimatta siitä missä käyttö tapahtuu”. Harmonin mukaan muutos jättäisi työnantajien päätettäväksi aiheutuuko kannabiksen käytöstä vaaraa, tapahtuipa se töissä tai vapaa-ajalla.

Esitys epäonnistui äänestyksissä 2005 ja 2007. 2008 oli kompromissiesitys, jota tuki mm. demokraattien edustaja Peter Buckley. Hänen mukaansa tämä esitys kaatui The Oregonian -lehden vastustukseen. Kaikkein varakkaimmille kotitalouksille suunnattu lehti olisi vaatinut työnantajille oikeutta erottaa jokainen lääkkeen käyttäjä.

Tällä kertaa kannabiksen puolestapuhujat pelkäävät sen menevän läpi, koska yksi sen pitkäaikaisista tukijoista demokraatti Dave Hunt on noussut Oregonin edustajiston puhemieheksi vuodelle 2009. Hunt kuului siihen kahdeksan demokraatin vähemmistöön, joka 2005 äänesti esityksen puolesta, jota esitti ääri-konservatiivi republikaani Linda Flores.

Kampanjarekisterist näyttävät, että kahden viimeisen vuoden aikana Hunt on saanut 16 000 dollaria Oregonin teollisuudelta. Huntin edustaja Geoff Sugerman sanoo tämän olevan merkityksetöntä sille kompromissille, jota Hunt nyt ajaa. ”Selvästi meidän tavoitteemme on löytää esitys, joka tyydyttää sekä yritysmaailmaa että lääkekannabiskorttien haltijoita. Olemme luottavaisia, että esitys menee tällä kertaa läpi”, Sugerman sanoo.

Esityksen kannattajat korostavat työpaikan turvallisuutta. Kannabiksen kannattajat kuitenkin vetoavat useisiin tilastoihin, joiden mukaan työpaikkojen onnettomuudet ja kuolemat ovat vähentyneet sen jälkeen, kun lääkekannabislaki tuli voimaan. Koska THC voi säilyä rasvasoluissa jopa yli 30 päivää, testaus ei voi mitenkään osoittaa onko työntekijä vaikutuksen alaisena testin hetkellä vai onko hän polttanut jointin kuukausi sitten.

Kompromissina työpaikkojen turvallisuuteen kannabiksen kannattajat ehdottavat yleisiä suoriutumistestejä esimerkiksi kuljettajille ja nosturin operoijille, joille turvallisuus on merkittävä tekijä. Lopulta he haluaisivat nähdä potilaalla oikeudet, jotka estävät lääkekannabiksen käyttäjän erottamisen vain sen takia, että hän ottaa lääkkeensä.

Työnteon ja teollisuuden viraston mukaan potilaiden työt ovat turvattu vain, jos nämä käyttävät kannabista hoitaakseen hyväksyttyä vammaa tai työkyvyttömyyttä joka on mainittu vammaisasetuksissa. Jos ei, niin heidät voidaan erottaa vain positiivisen huumetestin perusteella, vaikka heille olisi määrätty kannabista. Uusi ehdotus kuitenkin antaisi työnantajille tiedot siitä kenellä on kortti ja lopettaisi epäselvyyden kotikäytön ympäriltä.

Useat palomiehet ovat haastaneet työnantajansa oikeuteen. Voter Power järjestön edustaja Leland Berger sanoo, että tähän mennessä ei ole ollut tapausta Oregonissa joka turvaisi työntekijän oikeudet.

Fakta: Kun Dan Harmonin vanhempi veli oli kuolemansairas 15 vuotta sitten, Harmon sanoi ostaneensa hänelle kannabista mustasta pörssistä helpottaakseen hänen tuskiaan.

Tuoreen kyselyn perusteella Harmonin PR-kampanja ei ole juuri saanut yleisön tukea. Osavaltion laajuisessa kyselyssä 49% vastusti Harmonin esitystä lakimuutoksesta. 32% kannatti sitä ja 20% oli epävarmoja kannastaan. Kysely tehtiin joulukuun 3.-7. puhelimitse ja siihen osallistui 500 henkilöä, virhemarginaalin ollessa 4,4%.

Vote Powerin edustaja Anthony Johnson kuvailee kyselyn tuloksia seuraavasti:

”Nykyiset lait eivät vaadi työnantajia hyväksymään kannabiksen käyttöä työpaikalla. Tulevassa esityksessä työnantajille annettaisiin oikeus olla palkkaamatta tai erottaa lääkekannabista käyttävä potilas riippumatta siitä, missä lääkekannabiksen käyttö tapahtuu, vaikka se tapahtuisi sairaalassa lääkärin valvonnassa.”

Johnsonin kertoi, että samassa yhteydessä kysyttiin myös suhtautumista mahdolliseen esitykseen, joka sallisi aikuisten kasvattaa ja käyttää kannabista kotonaan sekä yleistä suhtautumista lääkekannabislakiin. Hän ei kertonut tarkkoja lukuja, mutta tulokset olivat suopeita kannabiksen puolustajien ja potilaiden kannalta.

Lähteet:

http://wweek.com/editorial/3505/11970/

http://www.wweek.com/wwire/?p=17584


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: