Tutkimus selventää kannabiksen ja skitsofrenian yhteyttä

12 11 2008

Riski sairastua on kannabiksen käyttäjillä samaa luokkaa kuin muulla väestöllä.

Kannabiksen aiheuttama psykoosi, jossa henkilö menettää kosketuksen todellisuuteen ja oireet kestävät vähintään 48 tuntia, on hyväksytty psykiatrinen diagnoosi, mutta kiistelty sellainen, tohtori Mikkel Arendt Risskovin yliopistosta Tanskasta kollegoineen huomauttaa raportissaan. Tilaa on tutkittu hyvin vähän ja lääkäreillä on vaikeuksia erottaa sitä muista psyykkisista ongelmista tai kehittää listaa oireista, jotka sopisivat vain siihen.

Kun tutkimme asiaa, meidän täytyy olla tarkkana testihenkilöiden kanssa. Emme halua tehdä samaa virhettä kuin WHO teki testatessaan HIV:n yleisyyttä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Raskaana olevien naisten testaaminen seksuaalisessa kanssakäymisessä olevien tautien varalta ei anna kovin hyvää kuvaa koko väestön tilanteesta. Testaat juuri sitä yhtä ryhmää, joka todistetusti harrastaa suojaamatonta seksiä. Se voi olla hyödyllistä jonkinlaisen mittakaavan saamiseksi, mutta se ei anna kovin tarkkaa yleiskuvaa.

Onneksi tutkijat ovat juuri tehneet arvokkaan tutkimuksen (valitettavasti tutkimus kokonaisuudessaan ei ole vapaasti luettavissa). Tiedämme, että skitsofrenia on perinnöllinen tauti.  Meillä on vielä käytössämme kelvollista aineistoa, noin 2,25 miljoonaa tanskalaista, jotka syntyivät vuosien 1955 ja 1990 välillä. Tiedämme tarkkaan heidän hoitonsa kannabikseen liittyvään psykoosiin ja erilaisiin skitsofrenian muotoihin. Voimme myös jäljittää heidän sukulaisuussuhteensa ja ketkä kärsivät oireista ja ketkä eivät.

Aiemmassa tutkimuksessaan Arendt ja kollegat havaitsivat, että lähes puolet henkilöistä, joilla oli kannabikseen liittyvä psykoosi, kehittävät itselleen skitsofrenian seuraavien kuuden vuoden aikana. Tuoreimmassa tutkimuksessaan he tutkivat molempien tilojen perinnöllisiä juuria vertailemalla 609 kannabikseen liittyvän psykoosin ja 6476 skitsofrenian ja muiden oireiden vuoksi hoidossa olleiden perhetaustoja.

jaakaappi

He havaitsivat että yksilöillä, jotka kehittivät kannabiksen käyttämisen jälkeisiä psykoottisia episodeja, oli yhtä suuri todennäköisyys, että heidän läheisillä sukulaisillaan, kuten äidillä tai siskolla, oli skitsofrenia, kuin niillä, joita oli hoidettu vain skitsofrenian vuoksi. Vaikuttaa siltä, että kannabiksen aiheuttama psykoosi ja skitsofrenia ovat yksi ja sama tauti. ”Nämä ihmiset olisivat kehittäneet skitsofrenian riippumatta siitä käyttivätkö he kannabista tai eivät”, Arendt kertoi.

Henkilöt, jotka kehittivät kannabikseen liittyvän psykoosin, ovat yhtä altistuneita skitsofrenian eri muodoille ja muille psyykkisille ongelmille kuin ne, jotka kehittivät skitsofrenian oireita ilman kannabista.

Näiden havaintojen pohjalta ”kannabiksen aiheuttama psykoosi ei ole validi diagnoosi. Se pitäisi diagnosoida skitsofreniaksi”.

On ”yleistä” että ihmiset kokevat psykoottisia oireita käyttäessaan kannabista, kuten kuulevat ääniä, tuntevat olonsa vainoharhaiseksi tai uskovat, että heillä on jokin erityinen kyky, Arendt sanoi. Nämä oireet eivät kuitenkaan yleensä kestä kuin tunnin tai kaksi eli akuutin päihtymistilan ajan. ”On erittäin tärkeää erottaa ne tästä 48 tunnin kriteeristä.”

Eräät tutkijat ovat väittäneet, että kannabiksen käyttäminen karkeasti tuplaa skitsofrenian riskin ja että kannabista käyttävät ihmiset kehittävät skitsofreniansa psykoottiseksi aiemmin kuin ihmiset, jotka eivät käytä kannabista.

Perinnöllisyyden aste yksilöillä, jotka saivat hoitoa kannabikseen liittyvään psykoosin on lähestulkoon sama kuin niillä, jotka kehittivät skitsofrenian ilman kannabiksen käyttöä tai siihen liittyvää psykoosia. Tulokset tukevat aiempia tutkimuksia, jotka osoittavat kannabiksen aiheuttavan psykoottisia oireita niillä henkilöillä, joilla on perinnöllinen taipumus kehittää psykoosi tai osoittaa merkkejä psykoosista ilman kannabiksen käyttöä.

Jokaisen, joka kärsii kannabiksen käytön yhteydessä pitkään jatkuvista (48 tunnin kriteeri) oireista, tulisi hakea apua. Nämä oireet voivat olla mahdollisuus varhaiseen diagnoosiin ja skitsofrenian hoitoon. Mitä aiemmin ihmiset hakeutuvat hoitoon, sen parempi on paranemisennuste ja sitä vähäisempi taudin vaikutus elämänkulkuun.

Kannabiksen käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia vain niille, jotka ovat jo alttiita mielenterveysongelmille. Jos näin on, voisimme hyväksyä laillisen kannabiksen vain laittamalla varoituksia siihen. Aivan kuten teemme pähkinöiden ja pähkinäallergian kanssa. Tutkimuksen tulosten perusteella ei ole minkäänlaisia todisteita, että kannabiksen käyttö lisäisi mielenterveysongelmien riskiä. Esiintymistiheys on samaa luokkaa niillä, jotka kärsivät ”kannabiksen aiheuttamista” ongelmista kuin väestöllä keskimäärin. Kannabiksen käytöllä ei ole vieläkään todistettua yhteyttä mielenterveysongelmien syntyyn.

Tutkimuksen abstrakti: http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/65/11/1269

Lähteet:

http://www.theregister.co.uk/2008/11/06/cannabis_psychosis_study/
http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE4A26JV20081103?feedType=RSS&feedName=healthNews&rpc=22&sp=true


Toiminnot

Tietoja

6 responses

6 07 2009
Tutkimus kumoaa väitetyn yhteyden kannabiksen ja mielisairauksien väliltä « Kannabisuutiset

[…] Katso myös uutisemme: Thc voi parantaa skitsofrenian oireita, Kirkleen huumeasiantuntija: Ei todisteista kannabiksen ja mielenterveysongelmien välillä ja Tutkimus selventää kannabiksen ja skitsofrenian yhteyttä. […]

14 12 2009
Nimetön

lailliseks

4 02 2010
Totuus kannabiksesta - MS-potilas

[…] Tutkimus selventää kannabiksen ja skitsofrenian yhteyttä ja […]

7 05 2010
Nimetön

Voisiki olla näin, että kannabis ”varoittaa” alkavasta psykoosista.. Eli ne joilla esiintyy psykoottisia oireita päihtymyksen aikana, ovat vaarassa sairastua psykoosiin. Eli näin ollen kannabiksen avulla huomataan nopeammin alkava psykoosi/skitsofrenia ja saadaan hoitoon ennen taudin alkamista. Ainakin kannabis tuo esille kofeiinimyrkytyksen oireet päihtymyksen aikana, joita ei muuten huomaisi. Miksi ei olisi näin myös skitsofrenian suhteen? Eli voimme vain tästä päätellä, että kannabis on hyväksi ihmiselle ja suojelee ja varoittaa ihmistä. Pitää vain osata lukea merkkejä. Tämä on vaan vähän ristiriidassa sen kanssa, että kannabista voidaan käyttää skitsofrenian hoidossa, mutta ehkä asia on niin, että joidenkin ihmisten vain täytyy sairastaa se tauti läpi.

4 11 2010
Nimetön

Itselläni on skitsofrenia, eikä se todellakaan johdu kannabiksesta. Tuntuu, että aatteeni kannabiksen laillistamiseksi on punainen vaate tietyille terveydenhuollon ihmisille. Itse aina välillä pössyttelen, kun on jossain mahdollisuus siihen. Viinakaan ei maistu minulle. Heti hirveä ”kannabista suoneen piikittävän narkomaanin leima, jos menet möläyttämään jossain väärässä paikassa. Nythän ne meinaa tupakastakin uutta demonia. Itse olen ollut sky:n linjalla kannabiksen laillistamiseksi jo 16 v asti. (Olen nyt 26 v)

24 06 2013
t.loco

Mäkin olen laillistamisen kannalla. T.loco

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: