Yhdistyneiden kansakuntien ensi vuoden huumepolitiikan arviointia varten toteutettu raportti ehdottaa ”säännösteltyjen markkinoiden” tuottavan vähemmän haittaa kuin nykyisenlainen kansainvälinen kieltolaki. Raportti, joka todennäköisesti avaa keskustelun kannabislaista, ehdottaa, että kontrollointi kuten verotus, ikärajat ja tuotemerkinnät pitäisi selvittää. Raportin laati Beckley-säätiö, YK:n valtuuttama kansalaisjärjestö, vuoden 2009 YK:n huumausainepolitiikkakatsausta varten ja se esitellään myös Britannian parlamentin ylähuoneessa.
Raportin mukaan maailmassa on yli 160 miljoonaa kannabiksen käyttäjää. ”Vaikka kannabiksella voi olla haitallisia vaikutuksia terveydelle, mukaan lukien mielenterveys, sen haitat ovat kuitenkin huomattavasti vähäisemmät kuin alkoholilla ja tupakalla”. Historia ei tunne yhtään kannabiksen aiheuttamaa kuolemaa, kun taas alkoholi ja tupakka tappavat vuosittain pelkästään Englannissa yli 150 000 ihmistä.
Raportti, jonka laati ryhmä tiedemiehiä, akateemikkoja ja huumepolitiikan asiantuntijoita, ehdottaa, että suuri osa kannabiksen haitoista ”on seurausta kieltolaista itsestään, erityisesti sosiaaliset haitat lähtien pidätyksistä ja vangitsemisesta”. Sillä, ovatko kannabiksen käyttöä kontrolloivat lait liberaaleja vai ankaria, ei juuri ole vaikutusta käytön määrään.
”Vaihtoehtoisessa mallissa jossa saatavuutta säännöstellään, kannabista verotetaan, ostamiselle on minimi-ikä, tuotemerkinnät ja vahvuutta rajoitetaan, voitaisiin minimoida kannabiksen käytön tuomat haitat”, raportti kertoo.
Raportin mukaan vain säännösteltyjen markkinoiden kautta nuoria ihmisiä voitaisiin suojata voimakkaammilta lajikkeilta. Raportin tarkoituksena olisi olla tiekartta kansakunnille, jotka etsivät ”rationaalisempaa ja tehokkaampaa tapaa kontrolloida kannabista”.
Kirjoittajat ehdottavat todistustaakan kertovan, että ”nykyinen malli kannabiksen kohdalla ei toimi ja – – tarvitaan vakavaa asioiden uudelleenpohdintaa, jos haluamme minimoida kannabiksen käytön tuomat haitat”.
Huumausainelakien uudistamista vaativat järjestöt ovat ottaneet raportin ilolla vastaan. ”Beckley-säätiötä täytyy onnitella heidän tarkkanäköisyydestään ehdotuksessa tuoda kannabiksen tuotanto ja jakelu hallituksen valvontaan”, sanoi Danny Kushlick Transform Drug Policy -säätiöstä.
Raportti julkistetaan kaksipäiväisessä konferenssissa, jossa ovat paikalla huumepolitiikan johtavat hahmot maailmassa.
Mahtavaa!
Vihdoinkin puhutaan suoraan totuus silmille!!
Jospa nyt syntyisi sitä keskukstelua, siis kuuntelevaa keskustelua. Järki syihin syventyvää ja rauhallista keskustelua. Ilman mitään epätieteellisiä uskomuksia.
Tästä pitäisi tiedoitusvälineiden julkaista juttua.
Eivätköhän julkaise pian. Kyllä tää nyt taas alkaa tuntua siltä, että järkiajattelu vie systeemiä eteenpäin. Eikö tämä sitä ole?
Tuskin Suomessa tai Ruotsissa aletaan välittömiin toimenpiteisiin mutta taistelu tuntuu taas miellyttävältä.
VIHDOINKIN aivan mahtavaa kun ihmiset alkavat vihdoinkin herätä horroksestaan ja ottavat faktoista selvää. Ihmisille pitää alkaa kertoa faktoja eikä selitellä vain ja ainoastaan porttiteorioista ja mielenterveysongelmista. Myöskin kannabiksen vertailu alkoholiin ja tupakkaan olisi hyvä asia niin ihmiset alkaisivat pikku hiljaa ymmärttämään millainen kasvi kyseessä todella on!.
(Ja tästä vielä puuttuu maininta yhteydestä järjestäytyneeseen rikollisuuteen laittoman kannabiksen maahantuonnissa, ja todistetuista lääket. hyödyistä, joista uskoisi siellä raportissa mainittavan.) Asiaa. Kun on vielä arvovaltanen taho kyseessä niin ehkäpä, jos tää saa tarpeeks julkisuutta, pikkuhiljaa alkais ihmiset tosiaan vähän pääsemään ennakkoluuloista ja -asenteista eroon. Ja sitten kun tää vielä tosiaan sais sijaa ite siinä YK:n huumepolitiikan arvioinnissa.
Ohoh, huomasin vaan: Guardianin ”Historically, there have only been two deaths worldwide attributed to cannabis” on kääntynyt ”Historia ei tunne yhtään kannabiksen aiheuttamaa kuolemaa.” Hmm.. Vaik tää ei iso juttu oo, ni ei kyllä tässä taistelussa olis tommosiin(kaan) mogiin varaa.
”Yksikin cannabispiikki voi tappaa”
[…] Cohen vaatii kannabistuotannon laillistamista Almerissa järjestetyssä kunnanvaltuustojen “kannabishuipputapaamisessa”. Volkskrantissa hän perustelee tätä sillä, että alaa olisi helpompi kontrolloida ja vähentää järjestäytyneen rikolliseen osuutta ja sen tuomia haittoja. Cohenin ajatuksia tukee Beckley-säätiön julkaisema raportti. […]
[…] luetuin uutinen on Beckley-säätiön raportti, joka vaatii säännösteltyjä markkinoista ja laillistamista […]
It’s good to get a fresh way of loinokg at it.
[…] julkaistiin brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestön Beckley-säätiön tuella. Katso myös uutisemme tästä […]
Onkohan tähän tullut mitään päivitystä?