Miljardööri pössyttelijöiden asialla

22 09 2008

Vähäiset kannabiksen hallussapitotapaukset dekriminalisoivasta lakialoitteesta äänestetään Massachusettsissa paljolti yhden miehen ansiosta. Hän on miljardöörisijoittaja ja vapaamielisyyden kannattaja George Soros.

Aloitetta ajavan ryhmän viime vuonna saamasta 429 000 dollarista 400 000 tuli Sorosilta. Hän on suojellut vastaavia hankkeita useissa osavaltioissa ja käytti mm. 24 miljoonaa dollaria kamppailuun presidentti George W. Bushin uudelleenvalintaa vastaan vuonna 2004. The Committee for Sensible Marijuana Policy -ryhmä tarvitsi summasta 315 000 dollaria pelkästään äänestykseen pääsyyn tarvittavien sadantuhannen allekirjoituksen keräämiseen, käy ilmi Associated Pressin tutkimista kampanjarahoitustiedoista.

“Olemme kaikki suuressa kiitollisuudenvelassa George Sorosille”, sanoo Keith Stroup, kannabislakien uudistamista ajavan NORML-yhdistyksen perustaja.

Jos lakialoite hyväksytään marraskuussa, Massachusettsista tulee kolmastoista osavaltio jossa kannabiksen hallussapidosta seuraavia rikosoikeudellisia rangaistuksia on lievennetty, tai ne on poistettu. Tällä hetkellä kannabiksen ovat eri tavoilla dekriminalisoineet Alaska, Colorado, Kalifornia, Maine, Minnesota, Mississippi, Nebraska, Nevada, New York, Ohio, Oregon ja Pohjois-Carolina. Lisäksi Havaijin, Marylandin, Montanan, New Mexicon, Rhode Islandin ja Vermontin osavaltiot ovat sallineet lääkekannabiksen. Michiganissa äänestetään lääkekäytön sallimisesta vaalipäivänä marraskuussa.

Massachusettsin lakiehdotus tekisi unssin (n. 28 grammaa), tai sitä pienemmän kannabismäärän hallussapidosta rikkomuksen, josta seuraa aineen takavarikointi ja enintään sadan dollarin rikesakko.

Sorosin edustaja ohjasi kysymykset huumesodalle vaihtoehtoja etsivän Drug Policy Alliance -järjestön johtajalle, Ethan Nadelmannille. Sorosin yritykset huumerikosten rangaistusten lieventämiseksi ovat tulleet tämän järjestön kautta, jonka hallituksessa hän istuu.

Nadelmannin mukaan Sorosin mielestä sota huumeita vastaan kuluttaa rahaa ja resursseja, jotka voitaisiin käyttää paremmin. “Hänen mielestään se [lakialoite] on vastuullinen hanke, joka vähentää liikaa turvautumista rikosoikeudellisiin seuraamuksiin kannabiksen suhteen”, Nadelmann sanoi. “Kannabiksen ei pitäisi olla rikosoikeudellinen prioriteetti”.

Soros tunnetaan monien osavaltiollisten, kannabislakeja lieventävien aloitteiden rahallisesta tukemisesta alkaen vuoden 1996 Kalifornian lääkekannabisaloitteesta. Vuosina 1996 – 2000 hän tuki lääkekannabiskampanjoita lisäksi Alaskassa, Oregonissa, Washingtonissa, Coloradossa, Nevadassa ja Mainessa. Viime aikoina hän on keskittynyt rikosoikeuden uudistamiseen. Kaliforniassa hän on tukenut mm. pyrkimystä lopettaa ehdonalaistaan rikkovien, väkivallattomien huumerikostuomittujen automaattinen vankilaanpalauttaminen. Miljardööri on myös antanut rahallista tukea demokraattien Barack ObamalleHillary Clintonille, sekä Joe Bidenille. Lisäksi hän on tukenut republikaanien John McCainia vastaan kampanjoivan ryhmän toimintaa.

Arvostelijoiden mukaan kannabiksen dekriminalisaatio antaa nuorisolle väärän kuvan – että huumeiden käytöllä ei ole juurikaan seuraamuksia. Sen lisäksi, että kannabiksen käyttö aiheuttaa terveydellisiä haittoja, siirtyvät käyttäjät usein vaarallisempiin laittomiin huumeisiin, sanovat arvostelijat.

Middlesexin piirikunnansyyttäjä Gerard Leone sanoo, että tänä päivänä kadulla myytävä kannabis on vahvempaa kuin kolme vuosikymmentä sitten myyty. “Kannabiksen dekriminalisaatio on vaarallinen tie ja antaa väärän viestin”, hän sanoi. “Tätä tukee se, että kannabiksenkäyttäjät vahingoittuvat, tai vahingoittavat toisia, autokolareissa kymmenen kertaa todennäköisemmin”.

Leonen mukaan kannabiksen hallussapitoon suhtaudutaan oikeusistuimissa jo nyt vähemmän ankarasti kuin muihin huumeisiin. Lakialoitetta ovat arvostelleet useat ryhmät lainvalvonnan ja huumevalistuksen piirissä, mutta tietojen mukaan arvostelijat eivät ole liittyneet yhteen kerätäkseen varoja aloitteen vastustamiseksi.

Tuoreessa  Suffolkin yliopiston kyselytutkimuksessa 72 % haastatelluista massachusettslaisista kannatti lakialoitetta.

Lähteet:

http://www.baltimoresun.com/news/nation … 1367.story
http://www.suffolk.edu/offices/20580.html#anchor30285


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: