MS-potilaat ja lääkkeiden kasvatus

20 09 2008

Alankomaiden oikeus sallii kannabiksen kasvatuksen lääkinnälliseen käyttöön

Alankomaiden korkein oikeus teki ennakkotapaukseksi sopivan päätöksen, joka salli MS-tautia sairastavan henkilön kasvattaa kannabista lääkinnälliseen käyttöön. Oikeus säilytti lokakuussa 2006 tehdyn päätöksen ja perusteluissaan totesi ”epätyypillisten olosuhteiden” tarkoittavan sitä, että ”laitonta toimintaa voidaan pitää oikeutettuna kun se on toteutettu välttämättömyydestä”. Tässä tapauksessa ”Välttämättömyyden tila on täyttynyt” oikeus lisäsi.

Korkeimman oikeuden päätös seurasi alemman tuomioistuimen päätöstä, josta yleinen syyttäjä oli valittanut. Myös aiempi päätös salli MS-taudista kärsivän Wim Moorlagin ja hänen vaimonsa Klasiena Hoojiersin kasvattaa kannabista lievittääkseen taudin oireita. Alankomaiden hallituksen mukaan päätös muodostaa ennakkotapauksen, joka vaarantaa maan sallivan politiikan kannabiksen käyttöä kohtaan. Pienten määrien myynti ja käyttö ovat sallittuja luvanvaraisissa ’coffee shopeissa’, eli kannabiskahviloissa.

Moorlag ja hänen vaimonsa, jotka kasvattivat kannabista turvatakseen lääkkeiden riittävyyden, tuomittiin vuonna 2004 250 euron sakkoihin. MS-taudista kärsivä kertoi, että hän tarvitsee kolme grammaa kannabista päivässä. Aiemmin hän on kertonut viranomaisille olevansa pakotettu kasvattamaan itse kannabiksensa. Coffee shopeista ostettu kannabis voi sisältää hänen mukaansa sienikasvustoa ja bakteereja, jotka voivat olla erityisen haitallisia MS-potilaille.

Vuoden 2006 oikeuden päätöksen jälkeen Moorlagin asianajaja sanoi sen merkitsevän, että jotkut muutkin potilaat (kuten AIDS-potilaat), voisivat laillisesti kasvattaa omat lääkkeensä. Alankomaiden kansalaiset voivat laillisesti hankkia viisi grammaa kannabista päivässä ja pitää hallussaan 30 grammaa henkilökohtaiseen käyttöön ilman rangaistuksia. Kannabiksen kasvatus ja myynti ovat kuitenkin laittomia.

Vastaavankaltainen tapaus paljastui Ruotsissa alkuvuodesta 2008 aivan toisenlaisin seurauksin

Ruotsalainen Susanne Eriksson, 39, on tuomittu vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kannabiksen käytöstä sairautensa lääkitsemiseen. Vaikka kannabiksen on tieteellisesti todistettu auttavan MS-taudin oireisiin ja lääkekäyttö on mahdollista mm. Kanadassa ja Iso-Britanniassa, kaikki oikeusasteet läpikäyneessä tuomiossa käyttö lääkinnälliseen tarkoitukseen luettiin nimenomaan raskauttavaksi asianhaaraksi. Viimeistään 4. helmikuuta tuomiotaan suorittamaan menevälle Erikssonille on kerrottu, että hän ei saa vankilassa käyttää normaaleja kipulääkkeitään MS-taudin estolääkityksen aiheuttamiin huomattaviin sivuvaikutuksiin. On mahdollista että vankilatuomio käy Erikssonille kohtalokkaaksi, ja esimerkiksi ruotsalainen Expressen -lehti onkin verrannut sitä kuolemantuomioon.

Tuomiossa Susannen MS-tauti nimetään raskauttavana asianhaarana. Koska hän pitää kannabista toimivana lääkkeenä sairauteensa, häntä ei pidetä motivoituneena huumeettomaan elämään. Ruotsalaisen Neurologisesti vammautuneiden yhdistyksen, NHR:n, (Neurologiskt Handikappades Riksförbund) pääsihteeri Stefan Käll pitää tuomiota ankarana ja sanoo että lääkkeeksi käyttämisen pitäisi nimenomaan olla lieventävä, ei raskauttava asianhaara. Ruotsalaisen oikeusjärjestelmän mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hovioikeus piti käräjätuomion voimassa, eikä korkein oikeus myöntänyt valituslupaa. Myös Ruotsin oikeusministeriö palautti Susannen vetoomuksen perusteettomana.

Lähteet:

http://afp.google.com/article/ALeqM5iDCD6d7YmBplb1doC-76xOsMkOEA

http://hamppu.net/index.php?option=content&task=view&id=60&Itemid=25


Toiminnot

Tietoja

2 responses

21 10 2008
Hannu

Kaikkein järkevintä olisi, että lääkeyhtiöt rupeisivat valmistamaan kannabislääkkeitä tehtaillaan ja niitä myytäisiin apteekista reseptillä. On olemassa pahempiakin ”huumeita” lääkekirjassa, kuin kannabis. Kannabis on turhaan demonisoitu ja ehkäisevä päihdetyö hysterisoitu.

6 11 2008
make

Onneks selvisi erikksoni elävänä vankilasta, vaikka saikin siellä esim. leikkausta vaativat vatsatulehduksen ja mitä kaikkea…voi kuulemma melko huonosti tänä päivänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: